Uspešno onesposobili še drugo, 500-kilogramsko bombo

Tokrat je šlo za 500-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču ob železniški progi v bližini avtobusne postaje

Prlekija-on.net, nedelja, 3. november 2019 ob 19:18
Deaktivacija letalske bombe v Mariboru, foto: PU Maribor

Deaktivacija letalske bombe v Mariboru, foto: PU Maribor

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v nedeljo, 3. novembra, v Mariboru uspešno deaktivirali še drugo najdeno letalsko bombo. Prvo, 250-kilogramsko bombo, so onesposobili v četrtek, tokrat pa je šlo za 500-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču ob železniški progi v bližini avtobusne postaje. Uprava za zaščito in reševanje je tudi za tokratno akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Območje je zajemalo okoli tisoč ljudi.

Ker je pri tej bombi šlo za močnejšo bombo, so odgovorni določili dodaten 600-metrski pas zaklanjanja, kjer je bilo okoli 2.200 stanovalcem v času postopka uničenja prepovedano gibanje na prostem. Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je v izjavi za javnost povedal, da je pirotehnikom uspelo varno onesposobiti tudi drugo bombo in dodal, da večjih težav ni bilo. V treh primerih so sicer naleteli na kljubovanje, a so nato prebivalci na ukaz policistov brez težav zapustili območje.

Začetek dezaktivacije bombe so ob 12. uri naznanili z opozorilno dvominutno sireno, malo pred 14. uro pa so po uspešno zaključeni akciji s polminutno sireno naznanili konec nevarnosti.

Evakuacija 3. 11. 2019

Evakuirano območje v Mariboru in postopek onesposobitve najdene 500 kg letalske bombe nadzorujemo s policijskim dronom. #pumaribor #slovenskapolicija #theslovenianpolice Slovenska policija /The Slovenian police

Objavil/a Policijska uprava Maribor / Police Directorate Maribor dne Nedelja, 03. november 2019


Več v Črna kronika