Občina Ljutomer v Združenju občin Slovenije

Občina Ljutomer odslej tudi v Združenju občin Slovenije (ZOS)

Dejan Razlag, sreda, 29. december 2010 ob 22:143
Mateja Eržen

Mateja Eržen

Na 2. redni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer, v torek, 21. decembra, je Mateja Eržen, svetovalka Združenja občin Slovenije Občinskim svetnikom predstavila program omenjenega združenja, nakar so soglasno potrdili sklep o včlanitvi Občine Ljutomer v Združenje občin Slovenije (ZOS). Občina Ljutomer tako s 1. 1. 2011 pristopa v Združenje občin Slovenije.

Občine članice so dolžne plačati članarino, ki je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Fiksni del, ki znaša 622,45 evra, je potrebno plačati do konca marca, variabilni del pa najkasneje do konca junija. Variabilni del je odvisen od števila prebivalcev in znaša 0,055 evra oz. 0,088 evra na prebivalca. Pri občinah, ki imajo več kot 30.000 prebivalcev se upošteva 0,055 evra, pri ostalih pa 0,088 evra. Ob upoštevanju števila prebivalcev (12.275) Občine Ljutomer, torej članarina po tem kriteriju znaša 1.080,20 evra, kar skupaj s fiksnim delom znaša 1.702,65 evra. V letu včlanitve pa je občina oproščena plačila članarine, torej v letu 2011 ne bo plačala nič. Občina Ljutomer je že vključena v Skupnost občin Slovenije, članarina v navedenem združenju pa je za leto 2010 znašala 1.576,28 evra.

ZOS je bilo ustanovljeno zaradi porasta števila občin in neustreznega sistema financiranja. Nove občine so bile praviloma brez vsakršne upravne infrastrukture in niso imele zagotovljenih lastnih prihodkov. To je vodilo do velikih težav, ki jih vlada RS kljub napredku reforme lokalne samouprave še vedno ni uspela zadovoljivo rešiti. Trenutno je v združenje vključenih 138 občin.

Občine članice ZOS so upravičene, da njihovi predstavniki volijo organe združenja. Prav tako velja, da so njihovi predstavniki izvoljeni v organe združenja. Organi združenja so skupščina, regijski svet, predsedstvo, izvršilni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. Združenje se vse od ustanovitve odločno zavzema za izboljšanje položaja slovenskih občin. Uspeh je bil zagotovljen izključno zaradi skupnega nastopa občin v vseh bistvenih vprašanjih, ki tako ali drugače zadevajo področje lokalne samouprave.


Ivek sreda, 29. december 2010 ob 22:18

Na splošno je znono ka držova, podobno tüdi opčina gratovlejo čiduže dražiše. Či negi nekšo štibro ne vzemejo, te morajo vzeti negi indi, al pa neke ne napravati. Mo vidli.

Povezovanje v združenja in društva je značilnost nevladnih organizacij in posameznikov, oziroma članov civilne družbe, za doseganje ciljev, ki jih drugače ne morejo, ker nimajo institucionalnih organov.
Občine so pravne osebe javnega prava in druga stopnja komunalne ureditve države. Njihovo združenje je država Slovenija. Kot take imajo vse zakonske vzvode za uveljavljanje pravic občanov in občine kot komunalne skupnosti. zato je v nasprotju z zdravo pametjo, da se občine poslužujejo metod civilne družbe.
Mislim, da od tega zosa (ZOS) ne bo veliko koristi, razen minus 1700€ članarine in dnevnice, ki jih bodo porabili predstavniki občine na raznih konferencah. Da ne omenjam telefonov, administrativnih stroškov in porabljenega časa. Potem je račun malo drugačen. Če pa smo prišli do tega, da je takšno dodatno združevanje občin nujno, potem ne rabimo obstoječih državni inštitucij.

MILAN četrtek, 30. december 2010 ob 07:16

Mislec keko vidin je toto zruženje samo en veki cirkus.Nekej več dela za prozen nič. Nej občine delajo svojo delo kak bi nej pa tote nepotrebne združbe ne treba.

kiki petek, 31. december 2010 ob 19:34

Obo mata praf. Nevejo, ke bi na lehki način čim več zaslužile. Če je naša O U nesposobna, vmaja pa puna neznanja, to ne pomeni, ka treba nekšno združeje totih cecotjakov evrov.
Bojša rešitev bi bila, ka uprava gre ceste zmetat, pa malo pogledne okoli sebe. Zej itake samo stole vničovlejo z svojimi prdeci.
OPNja še niso nikan pritiščali, ka vsaki samo čoka, ka bi doba € pod

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Gospodarstvo