Začetek zbiranja podpisov proti Zakonu o malem delu

Oddaj podpis proti malemu delu

Prleški študentski klub, četrtek, 30. december 2010 ob 15:52
Oddaj podpis proti malemu delu

Oddaj podpis proti malemu delu

V ponedeljek, 3. 1. 2011. vas bodo pred Upravnimi enotami po celotni Sloveniji pričakali aktivisti študentskih klubov in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Zbirati bodo začeli podpise za razpis referenduma proti Zakonu o malem delu. Zbiranje bo trajalo do 6.2.2011.

Študenti in sindikati bodo na ta način skušali popraviti krivico, ki je bila državljanom storjena z dokončnim sprejetjem Zakona o malem delu 16.11.2010. K naknadnemu zakonodajnemu referendumu so se zatekli, ko so izčrpali že vse ostale možnosti. Poizkusi poštenega socialnega dialoga med nastajanjem Zakona, odmevni shodi in akcije, brezštevilna mnenja in izjave za javnost na to tematiko, demonstracije pred parlamentom, veto na Zakon. Ves trud se je izkazal za jalovega, saj so poslanci šli z glavo skozi zid in Zakonu prižgali zeleno luč.

Zakon o malem delu na široko odpira vrata interesom kapitala in daje potuho šibkemu gospodarstvu in nesposobnosti države, da uredi nadzor nad trgom dela, zajezi sivo ekonomijo in uredi področje zaposlovanja mladih. Zakon o malem delu omogoča svobodno najemanje in odpuščanje delovne sile za vsa delovna mesta. Mali delavci nimajo pravice do plačane malice, prevoza na delo, regresa, odpravnine in odpovednega roka. V isto obliko dela, po zgledu Nemčije tlači upokojence, dijake, študente, brezposelne in tujce, ki s svojo številčnostjo poskrbijo za nelojalno konkurenco rednim zaposlitvam in pošteno plačanemu delu.
Pod pretvezo preprečevanja bogatenja študentskih servisov, študentskih organizacij, aktivacije upokojencev in omejevanja študentskega dela, je vlada pripravljena stopiti korak v neznano in v praksi uveljaviti malo delo, ki se je v dosti bolj urejenih sistemih, kot pri nas ni izkazalo. V Nemčiji je v sistem malega dela ujetih 20 procentov zaposlenih, večinoma ženske, na redno zaposlitev v povprečju čakajo 5 let, delež rednih zaposlitev pa se vztrajno manjša. Ustvaril se je sloj tako imenovanih zaposlenih revnih, ki niso kreditno sposobni in živijo pod pragom revščine.

Zaradi negotovosti, v katero nas sili takšna reforma trga dela in neuspešnih praks s tujine se je treba zateči k najvišji obliki demokracije, referendumu in zavrniti velik korak v propadu socialne države. Podpis proti malemu delu se lahko odda na vsaki upravni enoti in krajevnem uradu. Po koncu zbiranja podpisov jih je vlagatelj dolžan predložiti državnemu zboru v fizični obliki, tako da morajo priti v roke zbiralcem podpisov.

Letak Malo Delo

Letak Malo Delo


Več v Gospodarstvo