Gorazd Kocbek med nominiranci za Obrtnika leta 2019

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

Prlekija-on.net, nedelja, 10. november 2019 ob 18:451
Gorazd Kocbek

Gorazd Kocbek

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo 5. decembra v Grand hotelu Union v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bodo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta ter podelili mojstrske diplome, je predsednik RS Borut Pahor.

»Letošnja podelitev najvišjih zborničnih priznanj bo še posebej slavnostna, saj bomo hkrati obeležili tudi 50-letnico obstoja stanovske organizacije slovenskih obrtnikov in podjetnikov,« ob tem pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS.

7. decembra 1969 je dvanajst združenj obrtnikov z območij Celja, Cerknice, Jesenic, Kopra, Kranja, Ljubljane, Ljutomera, Murske Sobote, Novega mesta, Radovljice, Tržiča, društvo posavskih obrtnikov iz Krškega in društvo avtoprevoznikov iz Maribora ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, ki je predhodnica današnje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Prostovoljno so se združili, da bi se njihov glas slišal dlje in glasneje. Cilj organizacije pa ostaja že pol stoletja enak - na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi ti lažje živeli in delali. Jubilej bodo obeležili skoraj natanko na obletnico tega dogodka.

Slovesnost ob praznovanju visokega jubileja bo nadgradil izbor že 17. obrtnika leta in 27. podjetnika leta. Prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov.

Nominiranci za Obrtnika leta 2019 so:

Aleksander Gorečan, Penzel, slikopleskarstvo, oblaganje tal in sten, Aleksander Gorečan s.p., Šenčur
Gorazd Kocbek, Gorazd Kocbek s.p., Sveti Jurij ob Ščavnici
Stanislav Smrkol, Gostilna in pizzeria Furman, Stanislav Smrkol s.p., Lukovica

Nominiranci za Podjetnika leta 2019 so:

Helena Krevh Zorec, NEONART svetlobni in reklamni napisi Krevh d.o.o., Maribor
Iztok Stanonik, POLYCOM predelava plastičnih mas in orodjarstvo Škofja Loka d.o.o., Škofja Loka
Peter Podlunšek, MEDICOP - specialna oprema d.o.o., Murska Sobota

Na dogodku bodo nagradili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome 19. generaciji mojstric in mojstrov, ki so sinonim za strokovnost in odličnost. Od leta 2000, ko je OZS začela izvajati mojstrske izpite, do danes je mojstrski naziv pridobilo skoraj 3000 mojstric in mojstrov.

Kocbekovo olje najdemo tudi v Dubaju

Gorazd Kocbek vodi oljarno, katere začetki segajo v leto 1929, ko je Alojz Kocbek kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je Alojz prenašal na sina Antona, ta pa na Gorazda, ki nadaljuje tradicijo svojega deda in očeta. Še vedno uporabljajo enak mlin kot leta 1929 in še vedno obdelujejo olje na isti način kot takrat. Gorazd čuti veliko spoštovanje in globoko hvaležnost do tega znanja, ki se prenaša iz roda v rod, zato še naprej razvija znamko Kocbek kot v prihodnost zazrto podjetje, v tesni povezavi s preteklostjo. Spoznal je tudi, da v 21. stoletju bučno olje sodi med luksuzne izdelke, na gurmanske krožnike in v čokolado, ne le na solato.

Preberite tudi: Luksuzna polnitev prleškega bučnega olja, ki je s svojo zgodbo prepričala arabski svet

Tradicija, znanje, izkušnje in zahteve trga so vzrok, da danes lahko nudijo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Trgu ponujajo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Leta 1994 je oljarna Kocbek kot prva začela bučna semena predelovati s hladnim stiskanjem. Pri tem se semena ne obdelujejo, temveč se olje iztisne neposredno iz semen, ki je popolnoma naravno in po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu.

Izdelki Oljarne Kocbek, niso poznani in cenjeni le doma, ampak med drugim tudi v ZDA, Rusiji, na Tajvanu, Japonskem, Kitajskem, v Združenih Arabskih Emiratih in drugih deželah kamor izvažajo svoje olje. Vse od domačih kuhinj, do restavracij z Michelinovimi zvezdicami, najdete pa ga tudi v restavraciji At.mosphere v Dubaju, ki je v 122. nadstropju stavbe Burj Kalifa najvišja restavracija na svetu.



Več v Gospodarstvo