Bogata vinska tradicija predstavljena v najboljši luči

Na 25. martinovanju v Gornji Radgoni veliko navdušenih vinoljubov, veseljakov in drugih gostov

Prlekija-on.net, torek, 12. november 2019 ob 17:30
Martinovanje v Gornji Radgoni

Martinovanje v Gornji Radgoni

Podobno kot že četrt stoletja je martinovanje v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni tudi letos bil za mnoge prav posebno doživetje, saj so domači vinarji še enkrat odlično predstavili svojo tradicijo. Bogati vinski tradiciji radgonskega območja so se domačini in številni gostje iz drugih delov države ter sosednje Avstrije, letos poklonili tik pred sv. Martina, ki mošt v vin spremeni. Tudi letos je Zavod za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, in drugimi društvi ter organizacijami, pripravili pester kulturno-zabavni program s tradicionalnim krstom mošta, ogledom vinskih kleti in vinogradniške zbirke v Špitalu, tržnico, kjer ni manjkalo kulinaričnih dobrot, stare in nove kapljice... Prireditev, katero je vodil Bojan Rajk, je zaznamoval tudi nastop: Pihalnega orkestra Gornja Radgona, Folklorne skupine Gornja Radgona, Tamburaške skupine KD Peter Dajnko Turističnega društva Negova - Spodnji Ivanjci, ki je izvedlo poseben "skeč" v katerem je nastopil tudi domači župan Stanislav Rojko, ki je mimogrede pred tem uradno pozdravil množico prisotnih. Najbolj veselo je kljub vsemu bilo v poznem popoldanskem in večernem času, ko je za veselo vzdušje in zabavo skrbel "domači" ansambel Opoj.

Radgonsko martinovanje, ki bo mnogim ostalo v lepem spominu, je letos spet potekalo na Kerenčičevi ulici (Spodnji gris), med reko Muro in zgradbo sodišča, torej tik pod kletmi Radgonskih goric d.d., kjer vina in penin ne manjka, pripravili pa so ga Občina Gornja Radgona, Kultprotur, Radgonske gorice d.d., Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in še nekatera društva. Bilo je kar toplo za ta letni čas, v programu, ki se je začel že pred poldnevom, in kjer so množice obiskovalcev skozi celodnevno dogajanje videli marsikaj zanimivega ter popili na stotine litrov žlahtne kapljice ter pojedli stotine kilogramov kulinaričnih dobrot, je gotovo vsakdo našel nekaj zase. Poleg bogate kulinarične in vinske ponudbe ter izdelkov domače in umetnostne obrti, ki so jih ponujali na posebnih stojnicah, je bil organiziran tudi ogled muzeja, kleti ipd. Sicer pa, za krst mošta je tokrat poskrbela ekipa radgonskih vinogradnikov na čelu z Jakobom Zorkom, seveda pa ni šlo niti brez pozdrava društvene vinske kraljice Katje Klobasa, ter Vinske kraljice Slovenije, Mete Frangež.

Ne glede na to, da v vinskih kleteh oz. v sodih že nekaj časa vre, ko se sladki mošt nekoliko hitreje kot pred leti spreminja, ali se je spremenil v vino, se to »uradno« dogaja šele v »Martinovem tednu«, ko po številnih, zlasti vinorodnih mestih in krajih pripravljajo tradicionalne »Martinove prireditve«. In ena takšnih, pravzaprav ena večjih na severovzhodu države, je znova bila v Gornji Radgoni, ki sodi med pomembnejša slovenska vinogradniško - vinarska območja, in kjer so ob Sv. Martinu, dnevu ko se je mošt tudi "uradno" spremenil v vino, ponovno pripravili enkratno (25. po vrsti) martinovanje, ki je pritegnilo veliko veseljakov, vinoljubov in sploh gostov od blizu in daleč, največ seveda iz Pomurja ter Slovenskih goric in sosednje Avstrije...