Če danes najdete kamenček, ga ni izgubil otrok, tam čaka prav vas...

13. novembra obeležujemo mednarodni dan prijaznosti. Za vas imamo tudi nekaj idej, s katerimi lahko komu naredite dan bolj prijazen.

Prlekija-on.net, sreda, 13. november 2019 ob 08:44
Kamenčki ob dnevu prijaznosti

Kamenčki ob dnevu prijaznosti

13. novembra že od leta 1998 obeležujemo mednarodni dan prijaznosti. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjamo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu. Že nekaj let ga aktivno poskušajo v Sloveniji ozavestiti tudi v Humanitarčku, ki je od leta 2016 uraden nosilec dneva v Sloveniji.

Leta 2014 so z umetniško šolo Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da so se odločili, da tradicionalne rumene rožice, ki so del praznovanja Mednarodnega dneva prijaznosti v tujini - nadomestijo kar s kamenčki. Siv neugleden kamenček, oblečen v barve in da s pozitivnimi mislim preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu.

Ideja je bila 10.000 kamenčkov po vsej Sloveniji... zdela se je neuresničljiva, a so jih ljudje presenetili in na pot gre danes po vsej Sloveniji več kot 14.000 kamenčkov, kar je zagotovo nakjvečja tovrstna akcija barvanja kamenčkov na svetu... Vključenih je bilo 18 vrtcev, 29 osnovnih in 14 srednjih šol, 24 zdravstvenih domov, 43 posameznih podjetij in ločeno preko 400 posameznikov. Največ kamenčkov so pobarvali v Celju, kjer so se akcije kar v okviru likovnega pouka lotili na Gimnaziji celje Center pod mentorstvom ravnatelja Gregorja Deleje. Svoje kamenčke so porisali celo brezdomci v okviru Kraljev ulice. Posebno serijo kamenčkov dobrih misli pa so ustvarile t.i. "onko bejbe", ki so pod mentrostvom Mojce Jambrešič z vijoličnimi kamenčki "oskrbele" bolnike obeh onkoloških inštitutov. Kamenčki pa so v Slovenijo pripotovali celo iz Berlina, Trsta, Dresdna in z UPSom celo iz Avstralije.

Tako da, če danes srečate kamenček ... Ga ni izgubil otrok, ampak tam čaka prav vas... Morda ga odnesete s seboj in ga pustite nekje drugje, ko ga ne potrebujete več...

Akcija je del projekta Naključna prijaznost - Randomised kindness in napovedna akcija vsakoletne Humanitarčkove paradne akcije 30 dni za 30 srčnih dejanj.

Nekaj idej, s katerimi lahko komu naredite dan bolj prijazen:

1. Pohvalite prve tri ljudi, s katerimi govorite.
2. Osebi, s katero si delite dvigalo, podarite čokoladico.
3. Tujcu za brisalce avtomobila zataknite prijazno sporočilo.
4. Anonimno pošljite razglednico.
5. Specite nekaj piškotov, jih lepo zapakirajte in pustite sosedi na pragu.



Več v Slovenija