Ob vinski fontani še počivališče za avtodome in avtobuse

V radenski občini se obeta nova turistična točka za turiste, izletnike, domačine…

Prlekija-on.net, nedelja, 24. november 2019 ob 08:57
Fontana bo stala med vinogradi v okolici Kapelskega Vrha

Fontana bo stala med vinogradi v okolici Kapelskega Vrha

Potem, ko je Štajerska, pred nedavnim v bližini Maribora dobila svojo prvo vinsko fontano, se nekaj podobnega obeta tudi nekaj deset kilometrov naprej proti skrajnjem severovzhodu države, v vinorodnih Kapelsko-Radgonski goricah.. Najpozneje prihodnjo jesen naj bi namreč svojo fontano dobili tudi v okolici Radencev. Tako se očitno turistično - zdraviliška občina Radenci, ki je po teh dejavnosti slovela kot ena najlepših destinacij v bivši skupni državi, po večletni stagnaciji, spet prebuja. Vinsko fontano načrtuje urediti občina Radenci, le dober streljaj od središča kraja, na Račkem Vrhu v osrčju kapelskih vinorodnih gričev. Tam je občina letos kupila stavbo, ki je pod spomeniškim varstvom in pripadajoče zemljišče v skupni velikosti približno 1000 kvadratnih metrov. Na občini, po besedah župana Romana Leljaka, želijo nepremičnino spremeniti v sodobno turistično točko.

Na Račkem Vrhu, kjer stoji stara domačija, ki je bila zgrajena po letu 1800 in je pod spomeniškim varstvom, so bili še popolnoma porušeni hlevi, ki pa jih je občina odstranila po dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. In po zagotovilih župana Leljaka, so na občini nato naredili idejno zasnovo projekta, ki bi ga umestili v ta prostor. Že prihodnje leto, najpozneje jeseni, naj bi tako na Račkem Vrhu zaživela vinska fontana, kjer bodo lahko obiskovalci degustirali in kupili vina okoliških vinarjev, a to ni vse. "Na voljo bodo večinoma vina iz okoliških goric, Janževega in Kapelskega Vrha ter tudi iz Radgonskih goric. Namen pa ni samo predstavitev vin, ampak da predstavimo to okolje, Kapelski Vrh, v celoti kot razgledne točke. Želimo omogočiti domačinom, da se priključijo in prodajajo domače izdelke, tam imamo veliko čebelarjev, proizvajalcev suhih salam in veliko drugih ponudnikov. Naša želja je, da bodo vsi del te turistične točke," pravi Leljak, ki dodaja, da naj bi vinska fontana delovala na samopostrežni in samoplačniški način. Le za čiščenje bo potreben kader, kar pa bodo uredili v okviru Režijskega obrata občine Radenci.

Naložba delno ali v celoti pokrita z evropskimi sredstvi

Prvih pet let naj bi, po besedah Leljaka, turistična točka bile brez vstopnine, plačati bo treba le vino iz vinske fontane, posebej pa bo postavljena tudi mineralna voda Radenska. Stara domačija, kjer naj bi vse skupaj zaživelo, stoji nad 300 metri nadmorske višine, kar po besedah Leljaka v tem prostoru pomeni veliko, saj se z Račkega Vrha med drugim vidi tudi razgledni stolp Vinarium, seveda tudi na Radence, Mursko Soboto in tudi sosednjo Avstrijo. "Mi torej imamo tukaj dejansko naravni stolp, kjer bomo uredili tudi postajališče za najmanj štiri avtodome, parkiranje pa bo možno tudi za avtobuse," razlaga župan Leljak in dodaja, da naj bi postajališče in vinska fontana luč sveta ugledala že prvega septembra naslednje leto. Župan pravi, da je naložba vredna 120 tisoč evrov, ki pa bo pokrita z evropskimi sredstvi, če ne v celoti, pa najmanj v višini 80 odstotkov. Leljak tudi dodaja, da bo tukaj šlo za večnamenski piknik - prostor, ki ga bodo lahko koristili vsi, tako ponudniki turističnih kapacitet v Radencih, občani in pa seveda turisti, tako dnevni izletniki kot v Radencih in sosednjih termah oz. zdraviliščih stacionarni gostje. Zanimivo, tako Leljak, celotno območje bo opremljeno tudi z brezplačnim internetom, kar je dandanes, ko marsikdo težko živi brez pametnih telefonov in drugih naprav, zelo pomembno.

Vinska fontana, počivališče za avtodome in avtobuse na Račkem vrhu 19. Celotna investicija je načrtovana iz evropskih sredstev. Rok izgradnje jesen 2020.

Objavil/a Roman Leljak dne Torek, 19. november 2019


Več v Gospodarstvo