Komorni zbor Orfej s svečano akademijo obeležil 30. obletnico delovanja

Komorni zbor Orfej je z gosti priredil vrhunski koncert ob 30-letnici delovanja v nabito polnem Domu kulture Ljutomer

Prlekija-on.net, nedelja, 1. december 2019 ob 08:39
30 let Komornega zbora Orfej

30 let Komornega zbora Orfej

V soboto, 30. novembra, je v Domu kulture Ljutomer potekala svečana akademija ob 30. obletnici delovanja Komornega zbora Orfej. Dom kulture je ob tej priložnosti bil nabito poln, med občinstvom pa so med drugim bili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan in slavnostni govornik, dekan Akademije za glasbo na Univerzi v Ljubljani, profesor Marko Vatovec, županja in podžupana Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, Janko Špindler in Niko Miholič, župan Občine Veržej, Slavko Petovar, skladatelj in glasbeni pedagog Tilen Slakan...

V uvodu so si obiskovalci lahko ogledali film, kjer je bilo predstavljeno delovanje zbora od vsega začetka do danes. Komorni zbor Orfej deluje od leta 1989. Od leta 1994, ko je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja, profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji (Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti), je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers. Prva stalna umetniška vodja Orfeja je bila Romana Rek. Od jeseni leta 2017 zbor deluje pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in njegovega asistenta Vita Žerdina. Zbor je v okviru koncertnih turnej, tekmovanj in festivalov koncertiral na številnih domačih in tujih odrih: na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Avstriji, Belgiji, Belorusiji, Franciji, Italiji, Makedoniji, Nemčiji, Romuniji, Srbiji, Španiji in Švici.

Po osvojeni zlati plaketi na tekmovanju Naša pesem leta 2010, je Orfej dosegel nekaj odličnih rezultatov tudi na tekmovanjih v tujini:

  • 2011 - zlata plaketa in drugo mesto na mednarodnem festivalu Mokranjčevi dani v Negotinu v Srbiji,
  • 2013 - Velika nagrada mesta Pecs na mednarodnem tekmovanju International Chamber Choir Competition of Pecs v Pecsu na Madžarskem,
  • 2015 - prva nagrada, zlata diploma in kipec Zlata lira na mednarodnem tekmovanju Varsovia Cantat v Varšavi na Poljskem,
  • 2016 - zlata plaketa, priznanji za osvojeno tretje mesto, in najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe od 1995 do danes, in priznanje dirigentu Andražu Hauptmanu za najboljšo izbiro sporeda na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru,
  • 2016 - prva nagrada in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane v času renesanse, na tekmovanju Ohrid Choir Festival v Makedoniji,
  • 2018 - tretje mesto v kategoriji mešanih zborov na tekmovanju Florilege Vocal de Tours v Franciji, ki šteje za Veliko zborovsko nagrado Evrope,
  • 2019 - tretje mesto in najboljši evropski zbor v A kategoriji na 56th International Competition of Choral Singing v Spittalu v Avstriji.

Tridesetletna tradicija ter številne nagrade in priznanja uvrščajo Orfej med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji.

Zbor danes vodi Andraž Hauptman, ki je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (smer klavir, flavta, solopetje in splošna smer) kot dirigent in pianist diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Že v času študija je prevzel vodenje Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec in bil korepetitor ter solist APZ Tone Tomšič. S Komornim zborom Ave, ki ga je ustanovil leta 1984, je dosegel številne odmevne uspehe na mednarodnih festivalih in uglednih zborovskih tekmovanjih, na primer v Mariboru (1990, 1992, 1993, 1994, 1996), Gorici (1992, 1996), Toursu (1993, 1997), Maasmechelenu (1993), Tolosi (1994), Johannesburgu (1995), Atenah (1996), Montreuxu (1998), Rodosu (1999), Marktoberdorfu (1999), Mendozi (2000), Talinu (2001) in na Dunaju (2004). Za svoje umetniško delo s Komornim zborom Ave je poleg številnih priznanj festivalov in tekmovanj prejel Plaketo mesta Ljubljane, leta 2005 pa tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih po Sloveniji in v tujini, za člana strokovnih žirij je vabljen na državna in mednarodna zborovska tekmovanja. Kot strokovni svetnik je zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani. S Komornim zborom Orfej sodeluje od leta 2010. Najprej občasno, kot svetovalec, leta 2017 pa je prevzel tudi vlogo stalnega dirigenta. Z Orfejem je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo (s 94,3 točke), tretje mesto in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane po letu 1995. Ob tem je prejel še priznanje za najboljšo izbiro programa. Leta 2018 je z Orfejem na tekmovanju v Toursu, ki šteje za Veliko zborovsko nagrado Evrope, osvojil tretje mesto. Zadnji odmevni uspeh je z Orfejem dosegel julija 2019, ko je nagrado za tretje mesto prejel za nastop na tekmovanju v avstrijskem Spittalu.

V prvem delu koncerta je zbor zapel sklop skladb Maša za zbor Stevea Dobrogosza (Introitus, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) ob spremljavi godalnega orkestra in klavirja. Zbor so spremljali vrhunski glasbeniki Adriana Magdovski na klavirju, Vasilij Meljnikov na violini, Miloš Mlejnik na violončelu, Vivijana Rogina na violini, Petar Njegovan na violi in Grega Rus na kontrabasu.

Pred drugim delom je spregovoril slavnostni govornik, dekan Akademije za glasbo na Univerzi v Ljubljani, profesor Marko Vatovec:

Nato so v drugem delu zapeli slovenske ljudske iz različnih pokrajin. V prvi izvedbi so zapeli Prelepo ravno je polje (Tilen Slakan, 1993), solistka: Ana Potočnik, Rezijanska (Alojz Srebotnik, 1931 - 2010), Oblaki so rudeči (Hilarij Lavrenčič, 1962), Vöra bije (Uroš Krek, 1922-2008), Zmierom moram bondrati (Lojze Lebič, 1934) in Igraj kolce (Jakob Jež, 1928), solist: Daniel Gajšt. Ob nekaterih skladbah so zaplesali tudi člani Folklorne skupine Leščeček iz Veržeja.

Vmes se je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba zboru zahvalila za pretekla leta in jim podelila priznanje, posebna zahvala je šla tudi Romani Rek:

Spregovoril je tudi sin priznanega slovenskega zborovodja, Janeza Boleta, ki je zbor vodil od leta 1994, Tomaž Bole:

Sledila so še zahvale iz občinstva, med njimi so bili ravnatelj Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Stanislav Lašič, predstavnica Mešanega pevskega zbora Postojna, člani Folklorne skupine Leščeček iz Veržeja, Mira Rebernik Žižek v imenu JSKD, Tihomir Babič v imenu Kulturnega društva Cven in Ljutomerskega okteta ter župan Občine Veržej, Slavko Petovar.

Po nekaj minutnih stoječih ovacijah, je zbor zapel še nekaj skladb, nato pa je sledila pogostitev v galeriji, kjer ni manjkala niti torta oz. kar dve.



Več v Kultura in izobraževanje