V Veržeju odprli 12. razstavo slovenskih jaslic

Dogodek je potekal v sklopu Božične Prlekije, ki povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci, Božično noč na Razkrižju in Razstavo medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli

Prlekija-on.net, petek, 6. december 2019 ob 14:39
Letos so v ospredju jaslice Petra Gojkoviča

Letos so v ospredju jaslice Petra Gojkoviča

V petek, 6. decembra, je v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej, potekalo odprtje 12. Razstave slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Petra Gojkoviča iz Spuhlje. Na dogodku je Društvo jasličarjev Slovenije podelilo pomurskim jasličarkam posebna priznanja za doprinos k razvoju jasličarstva v severovzhodnem delu Slovenije. Priznanja so prejeli Marija Sabo, Irena Tivadar, Eva Tivadar in Marija Tüške.

Vodja Centra DUO, Ivan Kuhar, vsako leto pripravi program ter da vse poteka, kot je potrebno, zbrane pa sta ob tem nagovorila tudi župan Občine Veržej Slavko Petovar in direktor Zavoda Marianum Peter Pučnik, ki sta se vsem zahvalila za trud, ki ga vložijo v izdelavo jaslic ter vsem zaželela lepe praznike. Jaslice je blagoslovil in s tem odprl razstavo mag. Marko Košnik, salezijanski inšpektor. Za kulturni program so poskrbele učenke Glasbene šole Beltinci.

Dogodek je potekal v sklopu Božične Prlekije, ki povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo društva in vaščani Banovcev, Terme Banovci in Občina Veržej, Božično noč na Razkrižju, Turistično narodopisnega društva Razkrižje ter Razstavo medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli.

Letošnja razstava obsega 48 jaslic

Letošnjo, 12. Razstavo slovenskih jaslic, na poseben način bogatijo jaslice Petra Gojkoviča. Za popolno podobo božične noči poskrbijo še ostali jasličarji in rokodelci s celotne Slovenije ter otroci osnovnih šol in vrtcev, ki sodelujejo na natečaju, ki ga vsako leto razpišejo. Jaslice Petra Gojkoviča sicer niso številne, so pa velike - tako po prostornini, kakor tudi po ustvarjalnosti in številu vloženih ur. Prepričani smo, da vas bo nagovorila vsaka poteza, ki jo je umetnik samouk naredil v želji po dosegu popolnosti svete družine. Če Božična vas Banovci zasije v vsej svoji lepoti ob prvem mraku, pa boste v Rokodelskem centru DUO Veržej vse natančno izdelane figure, tisoče ur vloženega dela jasličarjev in ustvarjalcev, najlažje občudovali pri dnevni svetlobi. Že 12. razstava slovenskih jaslic, ki na ogled postavi tudi jaslice otrok iz okoliških vrtec, osnovnih in srednjih šol, je letos v središče postavila jaslice izdelane iz lesa. Vsako leto lahko občudujemo jaslice iz različnih (naravnih) materialov, ki vedno znova presunejo in odprejo srca obiskovalcev. Če k temu dodamo še prodajno-razstavno galerijo pomurskih rokodelcev, ki je vedno bogato založena s pristnimi rokodelskimi izdelki, boste poleg obiska razstave jaslic lahko kupili tudi unikatna darilca za vaše najdražje.

Letošnja razstava obsega pet jaslic Petra Gojkoviča, 30 jaslic slovenskih rokodelcev / jasličarjev in 13 jaslic šolskih skupin in jaslic nastalih na natečaju, skupno torej 48 jaslic.

Razstava je na ogled od 6. decembra 2019 do 2. februarja 2020
- ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure,
- ob sobotah od 9.00 do 12.00 ure (ob nedeljah po dogovoru)

26.-31.12.2019
- vsak dan od 9.00 do 15.00 ure.

25. 12. 2019 ter 1. in 2. 1. 2020 - zaprto

Božična vas v Banovcih

Božična vas Banovci bo znova ponudila številne jaslice na dvoriščih krajanov. Prav ta čar »dvorišča« daje domačnost božične vasi. Domačini s prijazno besedo, ponosom in svojo ustvarjalnostjo prepričajo še tako zahtevnega obiskovalca, da skozi podobe jaslic tudi sam postane del božične noči. Tako nevsiljivo in preprosto. Brez nepotrebne dodatne dekoracije, le z ustvarjeno pritajeno svetlobo, usmerjeno v središče dogajanja, v jaslice. Če k temu dodamo še številne dogodke, ki se bodo odvili v času božične vasi in topel sprejem domačinov ob vaškem gasilskem domu, se boste hitro počutili kot eden izmed njih. Izmed vseh prireditev in dogodkov naj izpostavimo Božični pohod, ki bo izpred Gasilskega doma v Banovcih krenil 22. 12. 2019 ob 14.00 uri. Podali se bodo do razstave jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej, nadaljevali do razstave medenih hišk v Čebelarskem muzeju in si ogledali Božično vas Banovci še v temi. Letos pa se obeta tudi dodatna predstava Božična noč (TND Razkrižje) v sklopu Božične vasi Banovci.

Jubilejna 20. Božična vas v naselju Banovci je na ogled od 13. decembra 2019 do 5. januarja 2020.

Dogajanje pri gasilskem domu Banovci
- 13. 12. 2019 ob 18. uri - Slavnostni prižig luči in otvoritev jaslic
- 21. 12. 2019 ob 18.30 uri - Predstava Božična noč (TND Razkrižje)
- 22. 12. 2019 ob 14. uri - Božični pohod (štart izpred GD Banovci)
- 25. 12 2019 ob 18. uri - Božiček na vasi
- 26. 12. 2019 ob 18. uri - Božični koncert

Dogajanje v Termah Banovci
- 25. 12. 2019 ob 14. uri - Božični bazar z otroško gledališko predstavo (gledališče KUKUC, Snežna vila) in obiskom Božička

Božična noč 2019 na Razkrižju

Božična noč, v organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje, se uprizarja 22. sezono zapored. Izvedba predstave predstavlja tehnično zelo zahteven projekt, ki je umeščen v čudovito naravno okolje ob Ivanovem izviru. Poleg ustrezne scenske postavitve, ki se po terenu strmo dviga, je poskrbljeno za ustrezno kostumografijo igralcev, osvetljavo in ozvočenje. Vsi glavni igralci v predstavi pokažejo vse svoje igralske in pevske sposobnosti. V predstavi sodeluje tudi pevski zbor Župnije Razkrižje in učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje. Predstava traja eno uro in poteka zelo dinamično. V šestih slikah se predstavijo prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo: Angel Gabriel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, Potovanje Jožefa in Marije v Betlehem, Iskanje prenočišča, Namestitev v štalici ter Rojstvo in prihod Svetih treh kraljev. Z namenom, da bi vam polepšali praznične dni, vas vljudno vabijo na ogled predstave Božična noč. Za ogled predstave ne zaračunavajo vstopnine, veseli pa bodo vsakršnega prostovoljnega prispevka.

22. sezona uprizoritve predstave Božična noč pri Ivanovem izviru na Razkrižju
- na sveti večer, v torek, 24. 12. 2019 ob 19. uri (takoj po predstavi polnočnica v bližnji romarski cerkvi Sv. Janeza Nepomuka),
- v soboto, 4. 1. 2020 ob 18. uri.

Razstava medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli

Sladko dišeče skrivnosti boste lahko odkrivali v majhnem podeželskem muzeju, kjer vas bodo v zimsko-božični idili pozdravili vedno nasmejani domači. Ponudili vam bodo sladkih dobrot in kozarec zdravja v obliki medu. Letos so pripravili kar 50 medenih hišk.

3. Razstava Medenih hišk v Čebelarstvu Tigeli - Čebelarski muzej od 9. 12. 2019 do 6. 1. 2020
- vsak dan od ponedeljka do sobote od 12.00 do 17.00 ure
- ob nedeljah in praznikih po predhodnem dogovoru

24. in 25. 12. 2019 - zaprto
31. 12. 2019 in 1.1. 2020 - zaprto

Božična Prlekija predstavlja alternativo bleščečim prestolnicam, morju utripajočih se luči in generičnih darilc. Ponuja bistvo božiča, skrito v pritajeno svetlobo, domačnost in ustvarjalnost. Ob tem pa tudi priložnost, da darila za svoje najdražje kupite pri lokalnih ponudnikih.



Več v Kultura in izobraževanje