Nevladne organizacije in fotograf Bojan Sobočan opozarjajo na nasilje nad ženskami

Ob tem je postavljena še izkustvena delavnica Labirint nasilja, odigrana igra Ženska, ki se je zaletela v vrata ter razstava risb uporabnikov Varne hiše, Materinskega doma, Zavetišča za brezdomne osebe in Kriznega centra za otroke

Prlekija-on.net, sobota, 7. december 2019 ob 08:37
Odprtje razstave Zlomljena

Odprtje razstave Zlomljena

V četrtek, 5. decembra, ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami, so v Muzeju meščanstva v Lendavi odprli razstavo fotografij Bojana Sobočana z naslovom Zlomljena. Bojan Sobočan, ki prihaja iz Gomilice, je član foto kluba Maribor in foto-video kluba Lendava, do sedaj je s svojimi fotografijami sodeloval na številnih skupinskih razstavah obeh klubov, to pa je njegova druga samostojna razstava. Poleg fotografske razstave je bila postavljena še izkustvena delavnica Labirint nasilja, odigrana igra "Ženska, ki se je zaletela v vrata" ter razstava risb uporabnikov Varne hiše, Materinskega doma, Zavetišča za brezdomne osebe in Kriznega centra za otroke. Pred zgradbo pa so bile postavljene makete hišk nevladnih in vladnih organizacij v Pomurju.

V imenu Sekcije za varne hiše, materinske domove in zavetišča v Pomurju, katera deluje pod okriljem Društva socialnih delavcev Prekmurja in Prlekije, je spregovorila vodja Varne hiše Pomurja, Janja Legen. Sekcija se je v sodelovanju z avtorjem razstave odločila, da v dnevih boja proti nasilju nad ženskami skupaj z otvoritvijo razstave predstavi še delovanje nevladnih organizacij in aktivnosti s katerimi želijo osveščati in delovati proti nasilju nad ženskami. V skcijo so vključene tri organizacije, Varna hiša Pomurja, ki je namenjena ženskam in otrokom žrtvam nasilja v družini in jim nudi predvsem namestitev, strokovno pomoč ter svetovanje; Materinski dom, ki ženskam in mamicam v stiski poleg nastanitve ponuja podporo pri vsakodnevnem življenju ter Zavetišče za brezdomne osebe, katerega osnovni namen je psiho-socialna oskrba, vodenje in oskrbovanje uporabnikov.

"Naš skupen cilj je tudi osveščanje o problemu nasilja, o stiskah posameznih uporabnic in uporabnikov o možnih rešitvah, kjer se jim ponudi nova priložnost in pomembna postaja na poti v dostojanstveno in samostojno življenje. Izkustvena delavnico z naslovom »LABIRINT NASILJA« na simboličen način omogoča vpogled v izkušnjo nasilja z vidika žrtve. S hojo po labirintu želimo na simbolni način predstaviti dejavnike, ki prispevajo k nastanku in trajanju nasilja nad žensko ter dejavnike, ki pripomorejo k uspešni razrešitvi. Upam, da boste s hojo po labirintu dobili stik s stisko in občutki, ki spremljajo žensko ob doživljanju nasilja, ki je kot labirint, kjer se znajde v začaranem krogu brezizhodnosti in nemoči. Z ustrezno pomočjo, podporo in uporabo na novo najdenih lastnih virov moči, pa lahko iz labirinta in začaranega kroga najde izhod v novo življenje. Med labirintom pa so razstavljene risbice uporabnikov programa Varne hiše Pomurja in Kriznega centra za otroke in mladostnike v Murski Soboti," je med drugim povedala Legenova.

Pred leti so izdelali tudi makete organizacij, s katerimi želijo omogočiti fizično predstavo o raznovrstnosti vlog in nalog različnih služb, pri katerih lahko poišče pomoč vsak posameznik, ki v svojem življenju trenutno doživlja ali je v preteklosti doživljal nasilje. Cilj akcije je informirati širšo javnost o možnih oblikah pomoči, prikazati povezanost delovanja vseh vključenih služb ter nagovoriti žrtve, da se opogumijo poiskati pomoč.

Pred odprtjem razstave je nekaj besed vsem zbranim namenil tudi podžupan Občine Lendava, Ivan Koncut.

Avtor razstave se predstavlja s štirinajstimi fotografijami

Avtorja fotografske razstave je predstavil član Foto-video kluba Lendava Igor Ternar. Kot je povedal, se je Bojan Sobočan s fotografijo začel ukvarjati v srednji šoli, resneje pa se ji je posvetil v zadnjih petih letih. "Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobi, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Njegova želja je fotografijo približati ljudem tako, da bi le ta med njimi živela. Razstava je posvečena žrtvam nasilja in osebam, ki so se pod težo le tega zlomile. Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo."

Avtor se predstavlja s štirinajstimi fotografijami. "Energija ustvarjalne misli s katero je Bojan posnel vsako fotografijo, je nedvomno prikaz njegovega razumevanja osebne človeške stiske posameznika, istočasno pa se avtor dotika tudi svoje, osebno doživete bolečine ob težkih izpovedih in bridkih zgodbah trpečih. Osnovni motiv Bojanovih fotografij so tankočutni prikazi trpljenja in ostro izrisane podobe oseb, ujetih v trenutno dejanje nasilja, v igro svetlobe, senc in skoraj popolne teme, ki še bolj potencira ostrino dogodkov. Podobe trpečih na njegovih fotografijah se zdijo kot podobe angelov z zlomljenimi krili. S to figuralno prispodobo nam Bojan Sobočan pripoveduje zgodbo o hrepenenju vsakega človeka po dveh elementarnih življenjskih potrebah, po ljubezni in po spoštovanju," je še med drugim povedal Ternar.

V kulturnem programu se je predstavila uporabnica Varne hiše Pomurja Vesna Mugerli Pomlad, ki že od leta 1998 aktivno piše pesmi, katere nikogar ne pustijo ravnodušne. Leta 2007 je v samozaložbi izdala tudi knjižico »Moje razmišljarije«. Za konec se je Kulturno-umetniško društvo Vitomarci v sodelovanju z zaposlenimi CSD Spodnje Podravje predstavilo z odlomkom iz knjige Ženska, ki se je zaletela v vrata.

V prostoru so na voljo tudi različne zloženke z informacijami, ki si jih lahko obiskovalci vzamejo. Razstava bo na ogled do februarja 2020.

Donacije za Varno hišo so ob tem prispevali avtor razstave, Društvo bumerang sreče in podjetje Codex d.o.o.

Foto: Vlado Sofronievski



Več v Kultura in izobraževanje