Gasilski tovariši PGD Sovjak počastili 80-letnico častnega predsednika društva Ivana Kocuvana

Slavljenec je član PGD Sovjak že 46 let

Branko Košti, petek, 13. december 2019 ob 13:59
80 let Ivana Kocuvana

80 let Ivana Kocuvana

Gasilci in gasilke PGD Sovjak so v gasilskem domu s priložnostno slovesnostjo v četrtek, 12. decembra, počastili osemdeseti življenjski jubilej dolgoletnega gasilskega tovariša Ivana Kocuvana. Besede zahvale in želje po dobrem zdravju ter da bi se še vrsto let srečevali v domu, h izgradnji katerega je jubilant veliko doprinesel, je izrekel predsednik PGD Sovjak Ivan Fras in Ivanu ob prisotnosti gasilskih tovarišic in tovarišev, med njimi je bil tudi poveljnik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Edvard Štelcer, izročil priložnostno darilo.

Ivan Kocuvan je bil v številni družini rojen 12. decembra 1939. Po končani osnovni šoli, obiskoval jo je pri Sv. Juriju ob Ščavnici, se je vpisal na Industrijsko kovinarsko šolo v Mariboru, jo uspešno zaključil in pridobil poklic strojnega ključavničarja (sam rajši pove, da je bil »mašin šlosar«). Vseh 39 let svoje delovne dobe je oddelal v Tovarni avtomobilov Maribor. Vse življenje je preživel v Sovjaku, kjer sta z ženo Marijo, klicali so jo Mimika, obdelovala vinograd, drugih obdelovalnih površin in živine nista imela. Po ženini smrti je, ker otrok nista imela, vinograd prepustil v obdelavo nečaku, naprednemu mlademu vinogradu iz Sovjaka Jožetu Kocuvanu.

Po smrti žene živi sam, vendar ne osamljen, saj je bil vse življenje aktiven v društvenem življenju svojega kraja. Še vedno, čeprav nima več vinograda, je član Društva vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric, neizbrisen pečat pa je pustil tudi v PGD Sovjak. Gasilec v tem, po številu članstva in po območju, ki ga pokriva, največjem društvu v Gasilski zvezi Sv. Jurij ob Ščavnici, je že 46 let, bil je tudi med ustanovitelji GZ Sv. Jurij. Posebno aktiven je bil pri gradnji gasilskega doma, v društvu opravljal številne dolžnosti, med drugim je bil član častnega razsodišča društva in en mandat, pred prihodom sedanje mlade vodstvene generacije, predsednik društva. Trenutno opravlja dolžnost člana nadzornega odbora, gasilski sotovariši pa so ga počastili tudi z nazivom Častni predsednik PGD Sovjak. Od leta 2003 je gasilski veteran, prejemnik številnih društvenih priznanj, leta 2014 pa je prejel svoje najvišje priznanje, Gasilsko odlikovanje 1. stopnje GZ Slovenije.



Več v Kultura in izobraževanje