Skrb za ptice pozimi

V vrtcu Cezanjevci skrbijo za ptice

Brigita Petek, Simona Bratušek, torek, 11. januar 2011 ob 10:09
Iskanje po literaturi

Iskanje po literaturi

V vrtcu Cezanjevci smo si za prednostno nalogo izbrali skrb za ptice pozimi. Prijavili smo se na natečaj Modri Jan in ravno v času, ko smo prejeli Zeleni nahrbtnik, prejeli paket z vsemi pripomočki za izdelavo lesene ptičje krmilnice. Skupaj z otroki smo krmilnico izdelali, jo pobarvali in nato obesili na drevo, ki ga lahko opazujemo skozi okno igralnice. S skupnimi močmi smo krmilnico naredili, otroci so jo z različnimi barvami pobarvali, kasneje pa smo jo na bližnje drevo tudi obesili.

Izdelali smo tudi tabelo in dnevno opazovali in beležili, kateri ptički so obiskali krmilnico. Otroci so redno opazovali krmilnico in lepili sličice v tabelo. Ugotovili smo, da se v naši krmilnici največ prehranjujejo vrabčki, nekaj je bilo tudi siničk.

Naučili smo se Vrabčkovo zimsko pesem in slikali ptičjo krmilnico in ptičke z ogljem. V literaturi smo iskali informacije o ptičkih, ki prezimijo zimo pri nas.

Odpravili smo se tudi na daljši sprehod, kjer smo opazovali in poslušali ptice. Videli smo siničke, vrabčke in golobe. Dogovorili smo se, da bodo otroci hrano za ptičke prinašali redno v vrtec. Ob prinašanju hrane so otroci tudi ugotovili, s čim se ptički najraje prehranjujejo.

Ob izvajanju nalog so otroci spoznali pomen skrbi za ptičke. Večina otrok ima tudi doma krmilnico in za ptičke redno skrbi.


Več v Najmlajši