Župan Anton Slana pripravil sprejem za uspešne občanke in občane

Priznanja so prejeli občani in občanke Občine Sv. Jurij, ki so s svojo ustvarjalnostjo pustili prepoznavne rezultate v širšem slovenskem prostoru

Branko Košti, sobota, 21. december 2019 ob 11:311
Sprejem za uspešne občanke in občane

Sprejem za uspešne občanke in občane

Župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, je v četrtek, 19. decembra, pripravil sprejem in izročil priznanja občanom, posameznikom in ekipam ki so v letu 2019, v širšem slovenskem prostoru pustili prepoznavne rezultate ustvarjalnosti na vseh področjih.

Uvod v slavnostno prireditev so opravili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča. Nisa Čahuk, Marko Rengeo, Jure Šimonka in Eva Tilli, ki obiskujejo program umetniška gimnazija, so v režiji Dunje Zupanec, uprizorili delo znanega francoskega dramatika Molierja Šola za žene.

V nadaljevanju je polno dvorano obiskovalcev v Kocbekovi dvorani KUS, približno polovica med njimi so bili prejemniki priznanj, nagovoril župan Anton Slana, ki je, dogodku primerno, večino svojega nagovora namenil nagrajencem. »Zaradi vas vseh smo ponosni, da smo del naše ožje skupnosti. Zaradi vas smo prepoznavni in upravičeno važni, da ste del nas. Če ne bi organizirali tega dogodka, zbrali odličnih in izstopajočih posameznikov in ekip, se tudi ne bi zavedali, koliko je med nami tistih, ki jim imamo za kaj stisniti roko in ob tem izreči čestitko. Naj današnji dogodek pomeni izraz zahvale in čestitke staršem in svojcem za razumevanje in podporo današnjim prejemnikom priznanj

Priznanja sta nagrajencem podelila župan Anton Slana in Častni občan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Franc Lančič, prejeli pa so jih: Nejc Jurkovič, Maja Lasbaher, Tamara Šijanec in Paskal Trstenjak. Vsi, zdaj že dijaki, so zaključili vseh devet let osnovne šole z odličnim uspehom.

Maja Lasbaher igra tudi diatonično harmoniko in je za svoje muziciranje prejela zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik 2019 ter II. nagrado na 14. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev.

Tamara Šijanec je z odigrano skladbo na kitari osvojila srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju Zagreb Guitar Festival. Vsa leta šolanja v glasbeni šoli je nadpovprečno napredovala in bila odlična učenka.

Žan Prša, Jasmina Kolbl in Jakob Kraner.

Žan Prša je na letošnjem Dnevu Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru prejel plaketo za izjemni prispevek študentov. S svojo prizadevnostjo in vztrajnostjo namreč premika meje mogočega in dokazuje, da slepota ni prepreka za uspešen študij in za opravljanje tehničnih poklicev.

Jasmina Kolbl je letos marca postala doktorica znanosti, smer izobraževanje učiteljev. Njena doktorska disertacija nosi naslov Vpliv vodenega aktivnega učenja kemije na spremembo razumevanja kemijskih pojmov. Svoje znanstveno delo nadaljuje na Oddelku za izobraževanje in študij na Univerzi v Mariboru.

Jakob Kraner je izjemno uspešen mladi raziskovalec na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije, ki svoja dognanja objavlja v uglednih svetovnih znanstvenih revijah. Med drugim je postal tudi Svetovni prvak v virtualnem izdelovanju jekla. Po njegovi zasnovi pa so na odseku za fiziko in kemijo površin materialov prvi na svetu s postopkom selektivnega laserskega nataljevanja izdelali razgradljivo žilno opornico iz biokompatibilnega zlitinskega sistema železo mangan.

Prostovoljno gasilsko društvo Bolehnečici, Branko Senčar, mentor, pionirji in mladinci.

Pionirji: Jakob Šijanec, Blaž Lovrec, Nejc Vamberger, Jure Gerlica, Eva Štuhec, Ana in Matija Wolf, Matija Mertik, Nina Fekonja in Sergeja Vogrinec so bili pod mentorstvom Aljaža Žuniča letos ena izmed najmlajših gasilskih ekip v Pomurju. Klub temu so postali občinski prvaki in regijski podprvaki ter se tako uvrstili na državno tekmovanje.

Mladinci Zala Stajnko, Marko in Jakob Štuhec, Ema, Iva, Lucija, Jan in Filip Šijanec, Patricija Vogrinec in Mihael Vrbnjak so prav tako pod mentorstvom Aljaža Žuniča dosegli odlične rezultate. Na vajah so pomagali še Urška Šantl, Denis Slavič in Matevž Žunič. Na petih pokalnih tekmovanjih so dosegli enkrat 5. mesto, dvakrat 2. mesto in dvakrat 1. mesto. Suvereni so bili tudi na občinskem tekmovanju, kjer so prepričljivo dosegli prvo mesto. Največji uspeh pa so dosegli na Cankovi, kjer so postali regijski prvaki in se tako uvrstili na državno tekmovanje.

PGD Sovjak predsednik Ivan Fras, mentorji, pionirke, mladinke, pripravnice, članice A in člani A.

Pionirke Špela Lazar Šmid, Laura Filipič, Pia Mlinarič, Nina in Nika Vrbnjak, Brina in Zala Pšeničnik, Julija Maja Slaček Hrašovec, Vita Fras in Anika Košti so pod mentorstvom Mojce Fras osvojile 1. mesto na občinskem gasilskem tekmovanju, 1. mesto na pokalnem tekmovanju in 2. mesto na regijskem tekmovanju ter se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo prihodnje leto v Celju.

Mladinke Špela Rožman, Nika Lovrec in Zala Fras so pod mentorstvom Ivana Frasa zasedle 2. mesto na regijskem tekmovanju v gasilski orientaciji.

Pripravnice Eva Trbuc, Tanja Pučko in Urška Fras pod mentorstvom Mojce Fras osvojile 1. mesto na regijskem tekmovanju v gasilski orientaciji.

Poleg teh ekip so bile mladinke 5. na regijskem tekmovanju, 1. na tekmovanju na Grajeni, 1. na tekmovanju pomurske lige ter 1. na občinskem tekmovanju.

Članice A Nuša Štelcar, Daniella Kosi, Tea Vrbnjak, Karmen Rohitelj, Urška Fras, Katja Kreft, Eva Trbuc, Tanja Pučko, Mišel Kegelj in Barbara Brumen so pod mentorstvom Gregorja Mesariča dosegle 1. mesto na občinskem tekmovanju, 2. mesto na regijskem tekmovanju in se uvrstile na državno tekmovanje. Prav tako so dosegle 2. mesto na pokalnem gasilskem tekmovanju in 3. mesto v spajanju sesalnega voda.

Člani A Mitja Mlinarič, Marko in Gregor Mesarič, Aleš Prša, Franjo Grdja, Denis Paveo, Jernej Hrašovec, Jani Markovič, Aleksander Grajfoner in Sergej Orgolič so pod mentorstvom Mitje Mlinariča postali skupni zmagovalci pomurske letne lige. Osvojili so dve 1. mesti in eno 2. mesto na pokalnih tekmovanjih, prav tako so bili 1. na občinskem tekmovanju in 3. na regijskem gasilskem tekmovanju ter se uvrstili na državno tekmovanje.

Članice Twirling Kluba Sveti Jurij ob Ščavnici.

Lana Rajšp je zasedla 3. mesto v kategoriji Novinci 2 - freestyle na 23. državnem prvenstvu v twirlingu

Karin Vrbnjak je zasedla 5. mesto v kategoriji Novinci 2 - solo ter 4. mesto na Slovenia Open 2019.

Skupina v zasedbi Iva Šijanec, Tija Bračič, Tina Veberič, Nina Novak in Nika Jurkovič je osvojila 5. mesto v kategoriji Nivo 1 - team - mladinci.

Plesalca plesnega kluba Zeko Murska Sobota Karolina Senčar in Elias Mirko Ljubec

Karolina Senčar je dosegla izjemne rezultate v Disco dancu na državnem, evropskem in svetovnem prvenstvu. Največ uspehov je dosegla z malo skupino, in sicer 1. mesto na svetovnem pokalu in na državnem prvenstvu, 8. mesto na svetovnem prvenstvu in 6. mesto na evropskem prvenstvu.

Elias Mirko Ljubec je kot član male skupine v breakdancu postal evropski prvak in svetovni podprvak, prav tako so postali državni podprvaki, osvojili pa so tudi pokalni turnir.

Športno društvo Videm, ekipa kluba malega nogometa Videm.

V sezoni 2018/19 je ekipa osvojila naslov prvakov v C ligi ORLMN Gornja Radgona in 3. mesto v 1. slovenski malonogometni ligi na travi - Liga ENA. V reprezentanci Slovenije, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu v malem nogometu na travi, jih je zastopal član Grega Hebar. V aktualni sezoni 2019/20 nastopajo v radgonski B ligi, kjer po jesenskem delu zasedajo 1. mesto. V 1. slovenski malonogometni ligi na travi - Liga ENA pa so edina ekipa v Sloveniji, ki še ne pozna poraza in so že uvrščeni med 8 najboljših ekip v Sloveniji.

Člani ribiške družine G. Radgona - enota Videm Marjeta Lorber, Aljaž Hecl in Mihael Kukovec

Marjeta Lorber je na državnem prvenstvu invalidov v ribolovu osvojila kar tri prva mesta v treh kategorijah.

Aljaž Hecl je postal radgonski prvak v ribolovu v skupini U15 in se je udeležil državnega tekmovanja v ribolovu.

Mihael Kukovec se je v dosedanji karieri udeležil treh svetovnih in mnogih državnih prvenstev, na katerih je dosegel vidne rezultate, dvakrat naslov državnega prvaka, na svetovnem prvenstvu je bil ekipno 3., posamezno pa 11. Osvojil je tudi številna prva mesta na pokalnih tekmovanjih po Sloveniji.

Marija Rožman, Janko Karba, Dragica Himelrajh, Marko Mežnarič in Gregor Bec

Marija Rožman je osvojila 1. mesto na državnem ženskem tekmovanju v vožnji s traktorjem in prikolico v kategoriji nad 50 let.

Janko Karba je zasedel 1. mesto na državnem tekmovanju v oranju v kategoriji Oldtimer. Dragica Himelrajh je prav tako osvojila 2. mesto na državnem ženskem tekmovanju v vožnji s traktorjem in prikolico v kategoriji do 50 let.

Marko Mežnarič je osvojil 5. mesto na državnem tekmovanju oračev Slovenije.

Gregor Bec je zmagal na Pomurskem izbirnem tekmovanju lastnikov gozdov z motorno žago ter se udeleži državnega tekmovanja.

Damjan Vajs, direktor Veterinarske ambulante Šantl Tomaž Šantl in Branka Slana

Damjan Vajs je prejel priznanje za uspešno delo kot rejec, voznik in lastnik kobile Irsa V, državne podprvakinje v kategoriji dvoletnih kasačev.

Veterinarska ambulanta Šantl prejme priznanje za uspešno delo kot lastnik kobile Analin, državne prvakinje v kategoriji slovenskih triletnih kasačev. Z Analin občasno vozi in jo trenira Marko Mesarič. V trinajstih štartih je 5-krat osvojila prvo mesto, dvakrat je bila druga in prav tako dvakrat tretja. Ob koncu letošnje sezone je iztekla tudi tri dirke v tujini, med drugim na hipodromu v Trstu, kjer je zmagala.

Branko Slana prejme priznanje za uspešno delo kot za rejec in lastnik kasača Froda S, državnega podprvaka v kategoriji slovenskih triletnih kasačev, ki ga je na tekmi vozil Marko Slana.

Eva Kurbos in Urška Kurbos.

Eva Kurbos je učenka 7. razreda flavte na Glasbeni šoli Gornja Radgona. Na predtekmovanju mladih glasbenikov RS, ki je potekalo letos februarja, je prejela zlato plaketo in se uvrstila na 48. tekmovanje mladih glasbenikov RS, kjer je v kategoriji 1. b, v močni konkurenci dosegla srebrno plaketo. Eva aktivno igra v šolskem pihalnem orkestru, s katerim se udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Urška Kurbos je julija 2017 z odliko zaključila magistrski študij II. stopnje iz smeri glasbene umetnosti na Visoki šoli za glasbo, teater in medije v Hannovru v Nemčiji, s čimer je pridobila naziv - magistrica akademska glasbenica trobentačica.

V mesecu oktobru 2017 je ob močni konkurenci zmagala na avdiciji orkestrske akademije in za dve leti postala članica Simfoničnega orkestra Bavarskega radia v Münchnu. Do letošnjega decembra je z njimi koncertirala po svetu, si pridobivala izkušnje ter se obenem pripravljala na avdicije za redna delovna mesta. Trdo delo se je obrestovalo, saj je pred kratkim zmagala na avdiciji simfoničnega orkestra v švedskem Göteborgu, kjer bo januarja zasedla delovno mesto.

Anton Golnar in Ivan Ketiš.

Anton Golnar prejme priznanje za prostovoljno delo na področju turizma, saj je vrsto let eden najbolj aktivnih članov Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici. Aktivno je vključen kot glavni organizator ali sodelujoči pri številnih prireditvah v organizaciji omenjenega društva. Širši slovenski javnosti je poznan kot slamokrovec, s čimer ohranja staro obrt, ki je danes v Sloveniji prava redkost. Objekti, obnovljeni v njegovi izvedbi, pomenijo turistično atrakcijo, hkrati pa se s tem ohranja tradicionalna kmečka arhitektura.

Ivan Ketiš čebelari že 73 let, od leta 1952 je tudi član čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v katerem je opravljal številne funkcije, tudi predsedniško. V letošnjem letu je od čebelarske zveze Slovenije prejel najvišje čebelarsko odlikovanje. To je odlikovanje Antona Janše I. stopnje za posebne zasluge za dvig ugleda slovenskega čebelarstva.

Daniella Kosi in Valentina Marinič.

Danielli Kosi, Vinski kraljici društva vinogradnikov Mala Nedelja - Martini X., je bilo vinogradništvo položeno v zibelko. Kot jubilejna vinska kraljica društva vinogradnikov Mala Nedelja zastopa našo prelepo Prlekijo ter naše ljudi, vinogradnike in vina. Vinska trta je njena ljubezen in poslanstvo.

Valentina Marinič je bila leta 2018 na sejmu AGRA okronana za medeno kraljico Slovenije. Tudi njej je bilo čebelarstvo položeno v zibelko. Kot medena kraljica ponosno in z veseljem med ljudmi promovira čebelje pridelke, širi zavest o koristnosti uživanja čebeljih pridelkov ter o uporabi lokalno pridelane hrane ter samooskrbe.

Andreja Plohl, Sandra in Robi Smeh, Leopold Gregorec, Brigita in Edi Štelcar, Martinain Boštjana Roškar ter Ema Lančič.

Andreja Plohl prejme priznanje za pridobljeni Znak kakovosti za kruh iz krušne peči na 30. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij. Znak kakovosti se podeli, ko je izdelek trikrat zapored nagrajen z zlatim priznanjem.

Sandra in Robi Smeh prejmeta priznanje za pridobljeno Zlato priznanje za pridelavo toplo stiskanega bučnega olja.

Leopold Gregorec dobi priznanje za pridobljeno Zlato priznanje za izdelek domača suha klobasa v zaseki ter za Srebrno priznanje za izdelek suha domača salama.

Brigita in Edvard Štelcar prejmeta priznanje za pridobljeno Srebrno priznanje za izdelek meso iz tunke z zaseko.

Martina in Boštjan Roškar prejmeta priznanje za pridobljeno Bronasto priznanje za izdelek domača skuta.

Ema Lančič prejme priznanje za pridobljeno Zlato priznanje za izdelek meso iz tunke.

Gorazd Kocbek

Korenine Oljarne Kocbek segajo v prvo polovico 20. stoletja, ko je Alojz Kocbek, Gorazdov dedek, že daljnega leta 1928 kupil današnje zemljišče. Pred približno dvajsetimi leti je ob očetovi upokojitvi podjetje prevzel Gorazd Kocbek in ga zaradi sprememb, ki jih je zahteval trg, tudi posodobil. Glavna dejavnost podjetja je pridelovanje bučnega olja, ki ga pridelujejo iz bučnih semen, pridelanih v Pomurju. Ponudbo so danes razširili z bogato paleto različnih izdelkov. Povezujejo se s številnimi uspešnimi slovenskimi podjetji, prav tako so trajnostno naravnani. Tako je moč najti njihove izdelke v številnih državah po vsem svetu. Vse to so prepoznali bralci Vestnika. Zato je Gorazd Kocbek na slavnostni prireditvi na izboru »Pomursko podjetje leta 2018«, pod organizacijo Vestnika in Pomurske gospodarske zbornice, prejel laskavi naziv »NAJ PODJETJE PO MNENJU BRALCEV VESTNIKA«.

Za prejeta priznanja se je v imenu nagrajencev zahvalil Aljaž Žunič, moderatorka Katja Peršak Hajdinjak pa je uradni del prireditve zaključila z Mackayevo mislijo: »Velik dosežek naj ne bo konec poti, ampak le začetna točka novega kroga,« ter zbrane povabila na pogostitev in druženje v avli KUS.



Več v Kultura in izobraževanje