Mateja Fištravec iz okolice Lenarta že šest let izdeluje naravna mila

Letos je odprla pravi »milni raj« v Mariboru, pred nekaj dnevi pa je bila med 96 razstavljalci na sejmu na Retzhof-u v Avstriji

Aleksandra Papež, ponedeljek, 23. december 2019 ob 20:031
Mateja Fištravec in njeno milo

Mateja Fištravec in njeno milo

»Vsak ima svoje poslanstvo.« je prepričana Mateja Fištravec iz okolice Lenarta, ki že šest let izdeluje naravna mila, letos je odprla pravi »milni raj« v Mariboru, pred nekaj dnevi pa je bila med 96 razstavljalci na sejmu na Retzhof-u v Avstriji. Hude zdravstvene težave so jo spodbudile k poglabljanju vase in poudarjeni skrbi za svoje telo.

Sprva je svoja mila uporabljala samo ona, nato pa jih je pričela podarjati bližnjim in prijateljicam. »Mila so vse, ki so jih preizkusili prepričala. Februarja letos, po več letih pridobivanja znanj in veščin, sem se pa le opogumila in pripravila prvo javno objavo mil pod imenom IOMY Delights na socialnih omrežjih in tako uresničila svoje sanje o tem, da bi s svojim izdelki ljudi spodbudila k razmišljanju o sebi ter k ljubezni do sebe in svojega telesa

Mateja mila pripravlja po hladnem postopku, ki sicer zahteva veliko potrpežljivosti, saj morajo mila po tem, ko so bila vzeta iz kalupa, zoreti (stati) 4 do 6 tednov, preden so pripravljena za uporabo. Brez natrijevega hidroksida mila ni, čeprav se ga je Mateja najprej precej bala, zato je v zvezi z njegovo uporabo opravila več tečajev ter tako izkoreninila predsodke glede njegove uporabe.

»Pri postopku umiljenja maščob (saponifikaciji) nastane glicerin, ki na kožo deluje negovalno in vlažilno. Najljubšega mila nimam, prav vsa moja mila so mi posebej pri srcu in glede na dan ter razpoloženje jih dnevno uporabljam. Milo z geranijo nas podpre v vlogi ženske, namenjeno je zbujanju ženske energije in nosi sporočilo Začuti boginjo v sebi. Limonska trava opogumlja, da ostanemo samosvoji in se zavedamo svoje enkratnosti in opustimo dvome vase. Milo s sivko in cimetom uporabnika podpre pri življenjski viziji in čisti strahove. Vsaka sestavina ima svojo spodbujevalno nalogo, ne zgolj očiščevalno, kakor je označeno v naših prepričanjih

Mateja je junija letos prehodila pot Camino de Santiago. 11 dni se je po navedeni poti potepala sama. »Spoznala sem, da moram življenju zaupati in se mu prepustiti - tako mu dam prostor, da ustvari najboljše zame.« Mlada Štajerka sledi programu zavoda Šole Luči, verjame v rast z meditacijo, jogo in v moč usmerjanja misli ter energije. »Ko sama nisem dobro, ne izdelujem mil, preizkušeno se to ni obneslo. Šele, ko sem sama stabilna in energetsko dobro, lahko ustvarim kakovostno milo in mu vlijem svojo svetlobo ter mu dodam srčno posvetilo.« razloži, sicer pa svoja razmišljanja tudi objavlja, piše slogane ter blog z imenom Dnevnik svetle Čarovnice in verjame, da so njena mila iz dneva v dan bolj kvalitetna.

»Dolgo sem si želela in prosila, sedaj je uspelo - moja mila so se iz domače kuhinje preselila v prostore Galerije Art&Light na Tyrševi ulici, zraven Optike Pirc, ki si jih delim z duhovno bogato in neverjetno kreativno mariborsko umetnico Barbaro Štancer. Tam sedaj domuje moj milni studio IOMY Delights. Tam mila sicer tudi izdelujem, studio pa namenjam predvsem svojim strankam, ki bodo tam lahko preizkusile in naročila mila zase.« je navdušena Fištravčeva, ki poudarja lokalno, saj ji je povezovanje nasploh zelo pomembno, prva konopljina mila pa se pravkar pripravljajo v sodelovanju s podjetjem Libona d.o.o. iz Svete Trojice.

Police milnega studia pa se v teh dneh šibijo pod razstavljenimi mili vseh vrst in oblik, tudi srčno oblikovanimi darilnimi paketki, ki so nastali v sodelovanju z ustvarjalko Ireno - Glinena izba.

Foto: osebni arhiv


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo