V Križevcih pri Ljutomeru blagoslovili konje in njihove lastnike

Tradicionalno Štefanovo srečanje kasačev, konjenikov in blagoslov konjev v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru

Prlekija-on.net, četrtek, 26. december 2019 ob 18:26
Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru, foto: Sara Vinkovič

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru, foto: Sara Vinkovič

Kulturno društvo Križevci pri Ljutomeru je v sodelovanju s Konjeniškim društvom Križevci, Občino Križevci. Župnijskim uradom Križevci pri Ljutomeru in Društvom Kihača, v četrtek, 26. decembra, ko goduje sv. Štefan - zavetnik konj, pripravilo tradicionalno srečanje kasačev, konjenikov in blagoslov konjev. Prireditev se je odvijala v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru, dogodek pa vsako leto poteka na Štefanovo, ki hkrati tudi sovpada z dnevom samostojnosti in enotnosti.

Tudi letos se je blagoslova udeležilo več deset konjerejcev z njihovimi konji, ki so prejeli blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev. Blagoslov jim je podelil domači župnik Štefan Vinkovič, konji so pred blagoslovom prejeli rdeč nagelj, njihovi gospodarji pa podkve, ki so jih odvrgli v krožišču, kjer stoji instalacija s konjem kasačem.

Ob tem se je zbrala tudi velika množica ljudi v vaškem jedru, katere sta pozdravila predsednica Kulturnega društva Križevci, Silva Duh in župan Občine Križevci mag. Branko Belec, ki je poudaril uspehe konjerejcev v letošnjem letu, predvsem zmagovalca letošnjega slovenskega kasaškega derbija Dušana Zorka s kasačem Jimpeto Joyem. Obenem je vsem čestital ob državnem prazniku.

V kulturnem programu so nastopili pihalna godba KUD Muzika in harmonikar Ambrož Prašiček. Poskrbljeno je bilo tudi za topel prigrizek in napitke, za katere so letos poskrbeli pri Društvu za ohranitev jedi naših babic - Kihača.



Več v Kultura in izobraževanje