Boj za premoženje Zdravilišča Radenci

Rudolf Hoehn Šarić premoženje zahteva nazaj, pojavila pa sta se dva nova dediča

Prlekija-on.net, četrtek, 13. januar 2011 ob 08:052
Zdravilišče leta 1937

Zdravilišče leta 1937

Premoženje Zdravilišča Radenci, ki je bilo po vojni zaplenjeno, zahteva nazaj naslednik nekdanjih lastnikov Rudolf Hoehn Šarić. Premoženje je že 19 let v denacionalizacijskem postopku, sedaj ko so se stvari le začele premikati, sta se pojavila še dva dediča, kar je postopek znova zapletlo.

Po poročanju TV Dnevnika, je Rudolf Hoehn Šarić, sedaj šteje 86 let, že leta 1992 vložil zahtevek za vračilo premoženja, veličastne vile v osrčju Radencev pa medtem propadajo. Gre za 96-odstotni delež v tedanji Radenski ter 45 hektarjev površin, med katerimi je tudi večji del zdraviliškega parka, do zdaj pa so mu vrnili dva hektarja zemljišč. Postopek je stekel komaj lani, saj mu je vrhovno sodišče šele leta 2009 priznalo slovensko državljanstvo. Načelnik radgonske upravne enote Marjan Potisk je epilog napovedoval za konec lanskega leta, a zadeva še je vedno na začetku.

Šarićevi odvetniki vztrajajo pri vračilu premoženja v celoti, v zdravilišču pa postopka ne komentirajo. Sodišče narodne časti iz leta 1945, je takratnega lastnika Anteja Šarića obsodilo na 10 let zapora in odvzem premoženja. Vrhovno sodišče pa je pravnomočno razveljavilo to sodbo, tako da imajo dediči zdaj vso možnost uveljavljati svoje zahtevke.


Več v Gospodarstvo