Županje v Ljutomeru o politiki enakosti spolov

Srečanje slovenskih županj v Ljutomeru

Dejan Razlag, četrtek, 13. januar 2011 ob 19:201
Slovenske županje

Slovenske županje

V četrtek, 13. januarja, so se v Ljutomeru na pobudo Urada za enake možnosti, srečale slovenske županje, kot gostiteljica, županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, županja Majšperka dr. Darinka Fakin, županja Metlike Renata Brunskole, županja Šmarjeških Toplic mag. Bernardka Krnc, županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič in županja Nazarja Majda Podkrižnik.

Slovenijo sicer v 210. občinah, vodi le 10 županj, prvega delovnega sestanka županj pa se je udeležilo sedem. Županje Dravograda (Marijanca Cigala), Kobarida (Darja Hauptman) in Semiča (Polonca Kambič) so se udeležbe opravičile.

V Uradu za enake možnosti s srečanji želijo spodbuditi vključevanje vidika enakosti spolov v politiko na lokalni ravni. Kot enega izmed načinov vidijo prav v neformalnem povezovanju županj in vnašanje dobrih praks v občine, ki jih vodijo ženske. To povezovanje bodo skušali izvesti v obliki enega do dveh srečanj letno, katero bo gostila ena izmed občin, katero vodi ženska. Pokroviteljstvo nad prvim srečanjem so tako prevzeli v občini Ljutomer, kjer so prepričani, da lahko v občinah, ki jih vodijo županje, pokažejo, da je enakost spolov pomembno področje lokalne politike ter da je možno že z majhnimi ukrepi prispevati k spoštovanju in udejanjanju politike enakosti spolov.

Županje so v Ljutomeru najprej opravile s kosilom, nakar je sledila predstavitev politike, podatkov in izzivov enakosti spolov, položaj žensk v Sloveniji, smernice EU na tem področju ter nekaj primerov možnega vključevanja vidika enakosti spolov v politike na lokalni ravni, ki ga je predstavila mag. Tanja Salecl, direktorica Urada za enake možnosti.

Mag. Tanja Salecl: "Oboji, tako ženske kot moški, smo enako dobri, le priložnost moramo dati obema spoloma. Ženske pri delu in uspehu velikokrat ovirajo le predsodki in stereotipi, v povprečju pa so ženske celo bolje izobražene kot moški, a so v Sloveniji ženske za enako delo v povprečju plačane 8 odstotkov manj kot moški."

Mag. Olga Karba: "V tem združenju si županje moramo pomagati, da razvijemo programe, kjer bodo lahko bolj vključene ženske in da se bodo tudi pričele pripravljati na to, da se bodo bolj aktivno vključevale. Je pa tudi na nas županjah, čeprav nas je sedaj samo deset, da s svojim delom tudi dokažemo, da smo ženske sposobne in bodo tudi druge ženske lažje naredile prve korake, ko se bodo odločale za podobne funkcije."

Ob predstavitvi se je razvila tudi zanimiva debata, vse županje pa so se bolj ali manj strinjale, da je ženskam kljub vsej enakopravnosti, enakim pravicam, še vedno težje najti zaposlitev kot moškim ter da bo preteklo še veliko vode preden bosta spola v tem smislu enaka. To se pozna tudi v politiki, a so županje dokaz, da se cilj lahko doseže z vztrajnostjo in trdim delom.


Več v Politika