Tina Pregrad okronana za Martino XX

V gostišču Vinski hram Brenholc na Jeruzalemu so okronali Vinsko kraljico Ljutomera, Martino XX, to je 21-letna Tina Pregrad iz Ljutomera

Prlekija-on.net, nedelja, 5. januar 2020 ob 14:06
Kronanje vinske kraljice Martine XX

Kronanje vinske kraljice Martine XX

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina, sta v soboto, 4. januarja, okronala novo Vinsko kraljico Ljutomera Martino XX za leto 2020 in 2021. Krono bo naslednji dve leti nosila študentka agronomije in hortikulture 21-letna Tina Pregrad iz Ljutomera, ki je z vinogradništvom v stiku že od malih nog.

V uvodu kronanja, ki je potekalo v gostišču Vinski hram Brenholc na Jeruzalemu, je najprej o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Marine XIX, spregovorila dosedanja kraljica Tjaša Kovačič, ki se je ozrla na prehojeno pot v preteklih dveh letih ter med drugim dejala, da odlaga le krono in lento, v vinogradništvu in vinarstvu pa ostaja tudi v prihodnje. Prireditev so spremljale tudi številne druge aktualne vinske kraljice iz celotne Slovenije, bilo jih je kar enajst, na čelu z Vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež.

Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič je nato v družbi prve ljutomerske vinske kraljice Sonje Lipič snel krono dosedanji kraljici ter jo nadel novi Ljutomerski vinki kraljici, ki jo je na oder pospremil podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič. Nova vinska kraljica je s tem prevzela tudi številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin kot zastopnica prleških vinogradnikov in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina. Nova vinska kraljica je ob tem tudi svečano zaprisegla in nagovorila zbrane.

Jaz, Ljutomerska vinska kraljica Martina 20. (XX). obljubljam,
da bom s spoštovanjem in polno odgovornostjo,
nosila krono vinske kraljice, kot simbol odličnosti naših vin.

Obljubljam, da bom širila védenje o ljutomerskih vinih,
in si prizadevala za širjenje kulture pitja vina.

Obljubljam, da bom sledila in zastopala,
prizadevanja ljutomerskih vinogradnikov,
pri uveljavljanju in promoviranju ljutomerskih vin.

ZAPRISEGA LJUTOMERSKE VINSKE KRALJICE

Najraje jo pot zanese med jeruzalemske vinske griče

Tina prihaja iz Ljutomera in združuje vse tisto, kar odlikuje tudi dobro vinsko kraljico, rada ima glasbo in še danes igra klarinet v pihalnem orkestru KD Ivan Kaučič Ljutomer. Trenirala je tudi odbojko. Kar se izobrazbe tiče, se je najprej podala na farmacevtsko pot, trenutno pa je študentka 3. letnika Biotehniške fakultete v Ljubljani, na visokošolski smeri Agronomija in hortikultura. Z vinogradništvom je v stiku že od malih nog, saj imajo doma vinograd. Družina je Tini že od nekdaj pomagala pri razumevanju vpliva, ki ga ima vinska trta kot kulturna rastlina v našem okolju. Aktivna je tudi pri vinogradniških dogodkih Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. V prostem času Tina rada tudi bere, kolesari in plava, a še najraje jo pot zanese med jeruzalemske vinske griče.

Na kronanju so spregovorili podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič ter vinske kraljice. Nato so novi Ljutomerski vinski kraljici čestitali tudi številni prisotni, vinske kraljice, vinski vitezi evropskega reda ter ostali. Sledilo je še družabno srečanje z večerjo in kraljičin ples z živo glasbo, kjer so novo vinsko kraljico z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje.

Za kulturni del so poskrbeli dijakinji GFML Tjaša Karas in Neja Štampar ter Oktet Arion.

V Prlekiji sicer vinske kraljice kronamo že od leta 1986, ko je bila Sonja Lipič okronana za prvo vinsko kraljico na območju nekdanje Jugoslavije. Leta 1872 pa je bilo v Ljutomeru ustanovljeno kot prvo Vinorejsko društvo Ljutomer.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje