V Radencih okronali 24. Vinsko kraljico Slovenije

V letu 2020 bo vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini predstavljala Ana Pavlin iz Otočca

Prlekija-on.net, petek, 10. januar 2020 ob 22:40
Kronanje 24. Vinske kraljice Slovenije

Kronanje 24. Vinske kraljice Slovenije

Ano Pavlin, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz dolenjskega Otočca, sta v petek, 10. januarja, za 24. Vinsko kraljico Slovenije okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. Ano Pavlin je v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Z nagovorom se je od prestola poslovila Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019. Od januarja do decembra minulo leto je sodelovala na več kot 100-ih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, Vinski kraljici Slovenije 2020, najprej čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje. Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0, 125 KM, Ecoboost Titanium.

Vino vinske kraljice Slovenije 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina. Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. Vinske kraljice Slovenije 2020 ponosno čestital Boštjan Grobler, podžupan Mestne občine Novo mesto. Čestitala sta ji in zbrane nagovorila tudi Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017. 24. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega. Pri skladbi Deželica sonca in grozdja, ki jo je napisala Fanika Požek, uglasbil pa Lojze Slak, sta v aranžmaju 5K svoja glasova prispevala tudi Matjaž Pavlin, oče 24. Vinske kraljice Slovenije ter Jernej Martinčič, pokrovitelj vina Vinske kraljice Slovenije, oba prekaljena pevca v različnih pevskih zborih.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, znan novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

24. Vinska kraljica Slovenije 2020, Ana Pavlin

Ana Pavlin, ki se je rodila 20. 2. 1996 v Novem mestu, trenutno obiskuje 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu pa nabira že od otroških let. V začetku je sodelovala predvsem pri različnih delih v vinogradu, zadnja leta pa očetu pomaga tudi pri kletarjenju. Doma imajo namreč nekaj manj kot 4000 trt. Poleg cvička, ki je za to področje značilna zvrst, pridelujejo tudi zeleni silvanec, laški rizling, dišeči traminec, portugalko, modro frankinjo, žametovko in ekološko sorto regent. Da se Ana zares spozna na vino, pa tudi kulinariko, dokazujeta zlato priznanje na Tednu cvička za vino Dišeči traminec ter zlato priznanje na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi za ajdov kruh z orehi. Na domači Matjaževi domačiji sprejemajo domače in tuje skupine. V 1,5 urnem programu gostom skozi multivizijo predstavijo Zgodbo o cvičku, ki je v bistvu tudi zgodba o vinu. V njej prikažejo zgodovino vina, vinsko posodo, vse tri vinorodne dežele, vinske zavetnike in pridelavo vina od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Po končani multiviziji gostje degustirajo osnovne sestavine cvička: dolenjsko belo, modro frankinjo in žametovko, na koncu pa poskusijo tudi aktualnega kralja cvička. Ana Pavlin je bila tudi 20. Cvičkova princesa.

V vinski gorici Grčevje imajo tri tradicionalne zidanice, v katerih sprejemajo pretežno tuje goste, ki so navdušeni nad lepotami slovenskih vinskih goric, Dolenjske, nad vinom in gostoljubnostjo. Vključeni so v projekt Turizem v zidanicah, ki že deveto leto trži zidanice kot unikaten turistični produkt. Več kot 80% je tujih gostov, ki v zidanice prihajajo za teden ali dva, raziščejo Dolenjsko in Slovenijo, uživajo v naši izjemni kulinariki in pestrem izboru vin, predvsem pa v čudoviti naravi in gostoljubnosti. Ana je prepričana, da je prav Turizem v zidanicah, ki zajema tako vinorodno deželo Posavje kot Podravje, izjemna priložnost za promocijo in trženje odličnih slovenskih vin.

V kandidaturo za 24. Vinsko kraljico Slovenije se je podala zato, ker verjame v izjemen potencial slovenskih vin. Nekatera od njih so že dosegla v svetu izjemna priznanja, verjame pa, da si jih to zasluži še veliko več. Prepričana je, da je vino izjemen, a še premalo izkoriščen potencial za razvoj našega turizma in nepogrešljiv del izjemne slovenske kulinarike, kar bomo morali še posebej izkoristiti leta 2021, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija. »Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija«, rada poudari. »Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bi Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije teden ali dva okoli Martinovega prirejali različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko je manko turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves

Generalni pokrovitelj dogodka je Deželna banka Slovenije, pokrovitelj vina Martinčič d.o.o., pokrovitelj avtomobila Avto Rajh d.o.o., zlati pokrovitelj je Zavod Novo mesto, Mestna občina Novo mesto, srebrna pokrovitelja Sava turizem d.d. in občina Šmarješke Toplice, bronasta pokrovitelja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Sintal Maribor d.o.o., zavarovalnica Vinske kraljice Slovenije je Zavarovalnica Triglav d.d., Ljubljana, ter še številni ostali partnerji in pokrovitelji.

Kraljičino poslanico svojim vinskim dvorjanom in podatke o tistih, ki jo podpirajo, najdete v predstavitveni zloženki.

Foto: Jure Zauneker