V Knjižnici Ormož prisluhnili predavanju o navadni čigri, ogroženi vrsti ptic

Predavanje o navadni čigri, ogroženi vrsti ptic, ki s človeško pomočjo gnezdi tudi na Ptujskem in Ormoškem jezeru

Prlekija-on.net, petek, 17. januar 2020 ob 14:46
Predavanje o navadni čigri v Knjižnici Ormož

Predavanje o navadni čigri v Knjižnici Ormož

V četrtek, 16. januarja, je v Knjižnici Ormož potekalo predavanje o navadni čigri, ogroženi vrsti ptic, ki s človeško pomočjo gnezdi tudi na Ptujskem in Ormoškem jezeru. O sami ptici in njenem domovanju je spregovoril Tilen Basle, varstveni ornitolog iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je neprofitna nevladna organizacija, ki si prizadeva za ohranjanje narave, s poudarkom na varstvu ptic in njihovega habitata. Pri tem izvajajo različne raziskovalne dejavnosti, ki se jih udeležujejo tudi številni prostovoljci, ki jim ni mar za svoje naravno okolje. Povezujejo se z mnogimi drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, med drugim s svetovno organizacijo za varstvo narave BirdLife International.

Tilen Basle se poleg pisanja strokovnih člankov in opravljanja terenskih del posveča še izobraževanju ljudi o pticah na območju Slovenije. Pri tem izvaja številne delavnice opazovanja ptic s prostovoljci. Prav tako je soavtor atlasa z naslovom Atlas ptic Slovenije - Popisi gnezdilk 2002-2017, v katerem so natančno predstavljene različne ogrožene vrste ptic, njihova razširjenost in habitat na slovenskih tleh.

Predvsem zaradi izgradnje hidroelektrarn, izgubila svoj naravni habitat

Med ogrožene vrste ptic spada tudi navadna čigra, ki jo prepoznamo po oranžno-rdečem kljunu s temno konico. Njen hrbet krasi temno sivo perje, medtem ko je na spodnji strani kril, razen robov na konicah, popolnoma bela. Najraje se prehranjuje z ribami, čeprav se zadovolji tudi s hrošči in drugimi žuželkami. Navadna čigra spada med ptice selivke, ki zimo preživijo v toplejših krajih, največ na jugu vzhodni obale Afrike. Njeno gnezdišče pa obsega večji del Evrope, predvsem severni in vzhodni del. Gnezdi tudi na nekaterih predelih Azije in tajge kakor tudi na območju atlantske obale in Kanade v Severni Ameriki. Manj prisotna pa je v Združenih državah Amerike in v Sredozemlju. Pri nas jo lahko opazimo na območju Ptujskega jezera in na hrvaški strani Ormoškega jezera. Nekoč je navadna čigra gnezdila po vseh večjih slovenskih rekah, vendar je zaradi tehnološkega napredka, predvsem zaradi izgradnje hidroelektrarn, izgubila svoj naravni habitat. Za gnezdenje ji ugajajo prodnata tla ali prostor med večjimi kamni. Njeno naravno okolje je tako rekoč že izginilo, saj je njena prisotnost na slovenskih tleh odvisna od naravovarstvenikov, ki ji z ustvarjanjem umetnih gnezdišč omogočajo preživetje.

Tilen Basle nam je s svojo predstavitvijo o navadni čigri dal vedeti, da nismo sami na tem svetu in da je vsaka živalska vrsta pomemben člen ekosistema, od katerega smo soodvisni tudi mi.

Jana Petek,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje