Prva letošnja prireditev TD Cven - koline

Najbolj pridni člani Turističnega društva Cven ohranjajo star običaj, koline

Prlekija-on.net, sobota, 25. januar 2020 ob 20:15
Koline TD Cven

Koline TD Cven

Megleno sobotno jutro so najbolj pridni člani Turističnega društva Cven zgodaj zakurili v svojih društvenih prostorih in pripeljali uradno zaklanega prašiča iz klavnice. V zakurjeni Alfi se je že kuhal špeh za izdelavo zobla, mesar in zelo aktivni Danilo pa sta se strokovno lotila prašiča in pripravila lepe kose za nadaljnjo obdelavo in pripravo za tünko. Seveda pa se je manjše kose lepo zmlelo, začinilo in iz njih naredilo klobase - pečenice za peko in klobase za zelhanje in sušenje.

Pa se niso vsi člani vrteli le okoli prašiča. V kuhinji se je pripravljalo hrano in postreglo gostom s sveže pečenimi jetri z ajdovo kašo in bujto repo. Na krožniku so se pa znašle tudi pečene krvavice in kuhane klobase. Vse zares dobro in domače. Prireditev, ki ohranja stare običaje sta obiskala tudi podžupan Občine Ljutomer gospod Janko Špindler in predsednica Sveta KS Cven gospa Saša Polajnar, ki sta se v toplem družabnem prostoru zapletla tudi v aktualni pogovor s predsednikom društva, gospodom Jankom Horvatom. Turobno vreme pa je verjetno botrovalo tudi bolj skromnemu obisku, čeprav bi si prireditev zaslužila večjo pozornost. Vsekakor pa društvo opravičuje svoj namen in vstopa v leto, ko praznuje kar 20 let delovanja. Obletnica bo 5. februarja, praznovanje 20 let delovanja pa bo 9. maja ob 15.00 uri ob plesnih zvokih ansambla Aplavz. Vabljeni tudi takrat.

Drugi del kolin pa bo »popekaje«, katerega bodo člani TD Cven prikazali 8. februarja 2020 ob 10.00, torej le tri dni po dvajsetih letih delovanja. TD Cven sproti obvešča o vseh svojih prireditvah in vabi na ta brezplačna oživljanja starih običajev.

Prite še vi, te pa smo vsi!

J.G.



Več v Družabno