Med Veržejem in Dokležovjem nevarno vijugal po cesti ter ogrožal sebe in druge

Na posnetku voznik, ki je očitno krepko pod vplivom alkohola, z vozilom vijuga levo in desno ter nekajkrat nevarno zapelje na nasprotno vozišče preko neprekinjene črte

Prlekija-on.net, nedelja, 2. februar 2020 ob 17:41
Neznani voznik je nevarno vijugal po cesti

Neznani voznik je nevarno vijugal po cesti

Na eni izmed Facebook skupin, ki spremlja dogajanje na cestah v naši okolici, se je v nedeljo popoldan pojavil posnetek nevarne vožnje voznika med Veržejem in Dokležovjem. Na posnetku voznik, ki je očitno krepko pod vplivom alkohola, z vozilom peugeot starejše izvedbe vijuga levo in desno ter nekajkrat nevarno zapelje na nasprotno vozišče preko neprekinjene črte.

Pod posnetkom so se hitro zvrstili tudi številni komentarji, kjer se jih večina zgraža nad početjem voznika, saj s takšno vožnjo voznik ne ogroža le sebe pač pa tudi druge udeležence v prometu. Zato v takem primeru nikar ne sedajte za volan, saj so posledice lahko katastrofalne. Posnetek sicer nevarnega voznika prikazuje na omenjeni relaciji, verjetno pa je prepeljal precej daljšo pot, saj v Dokležovju, ko se posnetek konča, zavije v smeri proti Bratoncem, kjer se je v preteklosti zgodilo že kar nekaj hujših prometnih nesreč. Upamo lahko le, da je voznik prispel varno na cilj, če ga že prej niso odstranili iz prometa.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Tudi policija vedno opozarja, da "alkohol ubija, največkrat nedolžne", in zaskrbljujoče je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.

Policija svetuje: Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Alkohol in človek ter posledice

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd.

V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Ljutomerski drift

Sredi noči »driftal« po ljutomerskem krožišču


Vzvratna vožnja na cesti

Po regionalni cesti vozil vzvratno s skoraj 50 km/h




Več v Črna kronika