Polnočni kurentov skok odprl 5. letni čas na Ptuju

Kurentovanje na Ptuju bo letos potekalo od 15. do 25. februarja, ob žlahtnem jubileju pa bo Ptuj tudi uradna evropska karnevalska prestolnica

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. februar 2020 ob 13:42
Polnočni kurentov skok

Polnočni kurentov skok

Medtem, ko je večina Slovenije uživala v zasluženem nedeljskem spancu, so se v okolici Ptuja oglasili kurenti in njihovi zvonci. Kurentov skok, ki se zgodi na svečnico ob polnoči, naznanja začetek obdobja (do pepelnice), v katerem lahko kurenti oblečejo svojo opravo in se pojavijo v javnosti ter odganjajo temo, zimo in zlo.

Kurentov skok je običaj, ki ni omejen le na en sam kraj, največjega pa po tradiciji gosti domačija 2. Princa karnevala, Zokija (Zvonka) Križaja v Budini pri Ptuju. Tam se je sinoči zbralo na stotine kurentov in njihovih prijateljev pa tudi ustvarjalci 60. Kurentovanja, vključno z aktualnim 17. Princem kanevala, Baronom Jakobom Zeklom Videmskim, županjo MO Ptuj, Nuško Gajšek in Brankom Brumnom, predsednikom organizacijskega odbora Kurentovanja in generalnim sekretarjem Evropskega združenja karnevalskih mest - FECC.

S tem dogodkom se tako na Ptuju in okolici pričenja 5. letni čas. Kurentovanje na Ptuju bo letos potekalo od 15. do 25. februarja, ob žlahtnem jubileju pa bo Ptuj tudi uradna evropska karnevalska prestolnica.

Foto: Marko Pigac



Več v Družabno