Cvenska golobica na prestižnem tekmovanju najhitreje preletela 600 kilometrov dolgo pot

Golobica Marjana je 600 kilometrsko pot preletela v slabih 12 urah in pol, lastnikom, družini Sovič s Cvena, pa je s tem prinesla okoli 272.000 evrov nagrade

Prlekija-on.net, sreda, 5. februar 2020 ob 13:533
Miha Sovič, foto: Sara Vinkovič

Miha Sovič, foto: Sara Vinkovič

Te dni v naših krajih odmeva zgodba o cvenski golobici Marjani S, ki je na prestižnem tekmovanju golobov pismonoš South African Million Dollar Pigeon Race v Južni Afriki najhitreje preletela 600 kilometrov dolgo pot. Golobica Marjana je pot preletela v slabih 12 urah in pol, lastnikom, družini Sovič s Cvena, pa je s tem prinesla 300.000 ameriških dolarjev (okoli 272.000 evrov) nagrade.

Ob tem uspehu smo na Cvenu obiskali Sovičeve, kjer nam je Miha Sovič, lastnik golobice Marjane povedal, da se s tovrstnim tekmovanjem ukvarjajo že 40 let. Že njegov oče Boris je kot majhen otrok na Cvenu pri Zadružnem domu, kjer so stanovali, vedno opazoval golobe in jih že takrat vzljubil. Sprva si je nato nabavil okrasne golobe, nato pa hitro golobe pismonoše, katere vzrejajo še danes. Kot nam je povedal Miha, tudi njega golobi veselijo odkar pomni, saj ima že od svojega četrtega leta starosti svoj golobnjak s svojimi golobi za katere skrbi sam.

Za uspeh potrebnega leta in leta dela, treningov ter selekcije

Od leta 1988 na Cvenu deluje tudi klub Letač Ljutomer, ki je sekcija Turističnega društva Ljutomer. "Od takrat z golobi tudi tekmujemo, kar pa zahteva ogromno časa. Še posebej, če želiš narediti nek dober rezultat. Več časa temu posvetiš, več se ti nato pozneje lahko povrne in od golobov lahko več pričakuješ," pravi Miha in dodaja, da je za tovrstno panogo potrebnega leta in leta dela, treningov ter selekcije najboljših golobov.

S sezono treningov prične ob koncu aprila ali v začetku maja, z okoli 130 golobi s katerimi nato trenira najprej na krajših in nato na daljših razdaljah. Začnejo s tekmami na razdalji od 120 do 150 kilometrov, zadnje tekme pa so nato s 700 do 800 kilometri, v sezoni pa opravijo okoli 12, 13 tekem. Za tekmo je potrebno veliko treningov, Miha pa svoje golobe trenira enkrat na dan. Samce in samice vsak dan ločeno za eno uro spusti iz golobnjaka in jih pripravi do tega, da eno uro letijo, v tem času jim počisti prostor, pripravi hrano, nato zažvižga in golobi se vrnejo.

Sovičevi golobi s Cvena
Sovičevi golobi s Cvena

Cena golobov tudi do 100 tisoč evrov

Golobe na pot pošljejo mlade, ko so stari od meseca do štirih mesecev, trenirajo pa jih drugi. Temu rečejo, da jih pošljejo v kampe. Golobi se nato še kot mladiči navadijo na določeno okolje, kar pomeni, da so pogoji enaki za vse. Za vsakega goloba, ki je v kampu in sodeluje na dirki, je potrebno plačati tudi določeno vsoto. V sezoni tako Miha za to odšteje okoli 8.000 evrov.

Za dirko v Afriki je ta postopek bil še nekoliko bolj zapleten, saj se tekmovanje odvija na drugi celini. Zaradi tega so golobi morali na začetku en mesec na Poljsko, kjer so bili v karanteni, nato so en mesec bili v karanteni še v Afriki. Potem so jih počasi s spuščanjem pričeli navajati na okolje, konec novembra pa so jih pričeli trenirati na krajše razdalje, 5, 10, 15 km in postopoma do 60 km. Nato so jih vsak dan vozili na treninge, uradnih treningov je bilo 25 ter pet tekem na razdalji od 160 do 340 kilometrov. Vsi, ki so uspešno premagali te razdalje, pa so nato prišli v finale. Miha je v Afriki sodeloval s štirimi golobi, poleg Marjane, so bile še Urška, Boris in Živa. Vsa imena njihovih golobov imajo dodatno še črko S kot priimek Sovič za lažjo razpoznavnost.

Kot še je povedal Miha, so za tekmo pomembni tudi dobri pogoji, da sije sonce, po katerem se golobi orientirajo in mora biti dovolj toplo, vsaj 15 stopinj C. Na tekmah golobi dosežejo povprečno hitrost 100 kilometrov na uro, v Afriki so bili počasnejši, saj so leteli proti vetru pri 32 stopinjah C. Tekma South African Million Dollar Pigeon Race velja za eno najprestižnejših tekmovanj golobov, Miha pa je tekmo spremljal preko spleta. Od 3600, kolikor so jih trenirali za tekmo, jih je v finalu poletelo 1548, le trije pa so na cilj prileteli prvi dan. Marjana je drugo uvrščenega prehitela za 16 minut, tretje uvrščeni pa je v cilj priletel čez slabo uro.

Po tekmovanju je golobica ostala v Afriki, kjer jo čaka licitacija, cena zanjo pa bi lahko znašala tudi do 100 tisoč evrov.



Več v Zanimivosti