Predavanje o pomenu mišic medeničnega dna v Knjižnici Ormož

Predavanje je izvedla Mateja Kržin, medicinska sestra in inštruktorica joge in pilatesa

Prlekija-on.net, petek, 14. februar 2020 ob 18:28
Predavanje o pomenu mišic medeničnega dna

Predavanje o pomenu mišic medeničnega dna

V četrtek, 13. februarja, je v Knjižnici Ormož potekalo predavanje o pomenu mišic medeničnega dna, ki ga je izvedla Mateja Kržin, medicinska sestra in inštruktorica joge in pilatesa.

Mišice medeničnega dna so povezana mišična skupina, ki vzdržuje kontinenco in splošno telesno moč. Čeprav jih ne vidimo, se jih začnemo zavedati takrat, ko prenehajo opravljati svojo funkcijo, zato je pomembno, da jih pravilno krepimo.

Na predavanju smo izvedeli, da so mišice medeničnega dna zelo pomembne za normalno delovanje celotnega telesa. Njihova naloga je, da zapirajo medenični izhod, pri tem pa zadržujejo urin in blato, dajejo oporo organom v medenici, pomagajo obdržati napetost mišic v trebušni votlini ob povečani telesni obremenitvi, pripomorejo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča in imajo pomembno vlogo pri spolni aktivnosti. Z izgubljanjem svoje moči se v našem telesu pojavijo težave. Tako kot pri ženskah se tudi pri moških lahko pojavi urinska inkontinenca, kar pomeni, da nam urin uhaja brez nadzora. Vzroki, ki vplivajo nanjo, so različni. Lahko se pojavi po porodu, zaradi hormonskih sprememb ob menopavzi, neaktivnosti, prekomerne telesne teže, kroničnega zaprtja, vnetja mehurja, nevroloških obolenj, povečane prostate, operacij v predelu medenice ali prostate, kroničnega kašlja ali nepravilnega dvigovanja bremen. Že ena sama kapljica, ki nam nehote uide, nas opozori, da že imamo urinsko inkontinenco, zato je pomembno, da je ponovno okrepimo.

S pomočjo napotkov predavateljice smo jih z različnimi vajami poskušali začutiti. Pri tem pa nas je opozarjala na pravilno izvedbo vaj, saj lahko nehote stiskamo trebušne in prsne mišice kakor tudi mišice zadnjice in stegen, ki so močnejše od mišic medeničnega dna. S pravilnim dihanjem in koncentriranjem na prave mišice smo jih vendarle začutile. Poleg vaj za mišice medeničnega dna nam je priporočala še vadbo pilatesa ali joge ter nam svetovala piti dovolj vode v dopoldanskem času in jo omejiti pred spanjem, da se izognemo zbujanju sredi noči, zaradi polnega mehurja. Prav tako je dobro omejiti pitje premočne kave, saj deluje kot odvajalo. Pri kroničnem zaprtju je pomembno, da pojemo čim več zelenjave, sadja in vlaknin, da spodbudimo odvajanje blata. Odsvetovala nam je tudi opravljanje male potrebe »za vsak slučaj«, kajti mehur je mišičast organ, ki se razteza in krči, zato je pomembno, da se napolni do konca in ohrani svoj volumen in če ga izpraznimo, še predenj se napolni, se ta lahko zmanjša, zaradi česa bomo pogosteje opravljali malo potrebo. V primeru, da že imamo urinsko inkontinenco, nam je skupaj s svetovalko izdelkov za inkontinenco, z majhnimi poskusi prikazala, kako učinkoviti so izdelki namenjeni inkontinenci.

Ob koncu je sledila nagradna igra, pri kateri so bile izžrebane tri srečnice, ki so prejele nagrado.

Jana Petek, 
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje