Na regijskem srečanju tamburaških skupin in orkestrov je sodelovalo deset zasedb

Prvi nastop je opravila Tamburaška skupina KD Cven, ki deluje šele tri mesece

Branko Košti, torek, 18. februar 2020 ob 17:511
Regijsko srečanje tamburaških skupin in orkestrov

Regijsko srečanje tamburaških skupin in orkestrov

V avli OŠ Gornja Radgona je v organizaciji radgonskega JSKD potekalo tradicionalno regijsko srečanje tamburaških skupin in orkestrov, katere melodije so zvenele izpod prstov mladih in malo manj mladih, ki cenijo to zvrst glasbe. Tamburaška glasba je na slovenskih tleh sicer prisotna že več kot sto let, odkar so jo k nam prinesli sosedje Hrvati. In skozi čas se je dokaj hitro prijela med ljudmi, ki so jo vzljubili ter vzeli za svojo. Tamburaška glasba je bila pomemben dejavnik kulturnega in družabnega življenja v prvi polovici 20. stoletja, z dobo tehniziranega razvoja pa je bila nekoliko odrinjena. Danes je zanimanje za tamburaško glasbo spet v porastu in zanimanje za njo spodbuja predvsem mlade, kateri cenijo vrednote preteklosti. Na tokratnem srečanju, ki ga je strokovno in suvereno povezovala Nika Škof je nastopilo devet tamburaških skupin, ki so se predstavile s po tremi pesmimi, med katerimi je morala biti vsaj ena iz ljudskega seznama melodij in napevov. S svojo navzočnost je po strokovni plati vse skupine ocenjeval dolgoletni strokovnjak na področju tamburaške glasbe na Slovenskem, strokovni spremljevalec mag. Damir Zajec.

Na tokratnem srečanju so nastopili: Združeno Tamburaški orkester KD Ivan Kavčič Ljutomer in Pomurski tamburaški orkester, pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, Tamburaško društvo Apače, pod vodstvom Jana Juršnika, Tamburaška skupina KD Cven (Rafael Pavličič), Tamburaški orkester Sveti Jurij ob Ščavnici (Marko Horvat), Cvenski črički (Rafael Pavličič), Glasbena skupina Bos.si (Zdravko Patty), Tamburaška skupina Vigred z osnovne šole Stročja vas (Rafael Pavličič) in Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci (Danilo Banfi). Kar nekaj skupin je novih, vključno z novo ustanovljenim Pomurskim tamburaškim orkestrom iz Bakovcev, ki je tokrat nastopil skupaj z izkušenejšimi tamburaši iz Ljutomera, kar očitno kaže na zvišanje interesa do tamburaške glasbe v Pomurju. Prvi nastop je tako v Gornji Radgoni recimo opravila skupina KD Cven, ki je skupaj šele tri mesece in se je predstavila na tamburicah starega, tako imenovanega "Farkaš sistema". V tem, tradicionalnem sistemu je sicer zaigralo pet skupin: apaška, obe cvenski in osnovnošolci s Stročje vasi ter skupina iz Črešnjevcev.

Vse skupine so se sicer lepo izkazale in so navdušile številne obiskovalce, ki so dodobra napolnili prizorišče srečanja. Da je zadovoljen, je pred koncem dogodka potrdil tudi strokovni spremljevalec srečanja, mag. Damir Zajec, ki je pohvali skupine in jim čestital za nastope. Je pa izrazil željo, da bi na takšnih srečanjih in revijah moralo biti nekoliko več ljudskih pesmic, kar je v Gornji Radgoni pogrešal. Tamburica je ljudsko glasbilo in naj zveni v tem stilu, kot se je izrazil. "Upam, dragi obiskovalci, da ste današnji večer preživeli v trenutku in melodiji, ki je bila prav tisti hip z vami. Da ste užili glasbo in dovolili, da vam je ob skladbah, ki so vam bile še posebej všeč, poplesavala noga in da ste doživeli večer, ki vam bo ostal še nekaj časa v spominu“, kot je prijetni dogodek zaključila voditeljica Nika Škof.



Več v Kultura in izobraževanje