Pust po Cveni

Pred domovanjem članov Turističnega društva Cven na Grüntu se je zbrala desetina najzvestejših, našemljenih v cigane, kot veleva tradicija tega TD

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2020 ob 21:24
Pust po Cveni

Pust po Cveni

Na pustno nedeljo se je pred domovanjem članov Turističnega društva Cven na Grüntu zbrala desetina najzvestejših, našemljenih v cigane, kot veleva tradicija tega TD. Zbrani so se pred odhodom postavili pred prikolico, ki so jo v prejšnjih dneh pripravili in udobno opremili za svoj pustni pohod ter se slikali za arhiv in to objavo.

Prikolico so priklopili na stari IMT traktor in vodja društva in ciganov - Janko, je zapeljal veselo družbo na začetek naselja, kot pravijo na novi Cven. Cigani so sestopili iz prikolice in se odpravili na svoj veseli ples in zbiranje prispevkov dobrih krajanov, ki tudi na tak način podpirajo narodno tradicijo in delovanje društva. Našemljeni sovaščani pa jim ta dan narišejo nasmeh na obraz.

Na prikolici sta ostala le zagrizena kvartopirca in pater, ki so skrbeli, da je bila ekspedicija, pripravljena hrana in pijača na prikolici varna. Vodja veselega tropa je zapeljal traktor pred svojo hišo, kjer je domača gospodinja obložila mizo s pustnimi dobrotami in pijačo seveda. Žal je bilo treba hitro naprej, saj je bila predvidena pot še dolga. Na odcepu za Pristavo je skupino zaradi posvetnih obveznosti zapustil pater in varstvo ciganov prepustil nebu.

Cigani so potem obiskali še Pristavo in Moto, ter se popoldne vrnili iz druge strani na Cven in pred svoj Grünt. Vreme jim je bilo naklonjeno, ni bilo hladno in tudi padavin ne, sonce pa se je žal sramežljivo skrivalo za oblaki. So pa pridne cigane nagradili krajani in kar dobro pripomogli k boljšemu stanju v društveni blagajni, prepredeni s pajčevino. Hvala vsem!

Naslednja akcija društva bo že 7. marca, ko se bo na Grüntu opravil rez trte, da bo letina obilnejša in zagotovila dobro rdečko za naslednjo sezono. PRITE ŠE VI, TE PA SMO VSI!

J.G.



Več v Družabno