Listja in zemlje ne odlagamo v PVC vreče, sploh pa ne kjerkoli v naravo

Uslužbenci Medobčinskega inšpektorata in redarstva vedno znova opažajo, da se v naravi kopiči odlaganje raznih odpadkov. Ob vrtnem odpadu pa se slej ko prej pričnejo odlagati vsi ostali odpadki, od komunalnih, gradbenih, nevarnih.

Prlekija-on.net, torek, 3. marec 2020 ob 09:27
Odpadki v naravi

Odpadki v naravi

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje in Veržej je objavil obvestilo za občane glede nepravilnega odlaganja odpadkov. Kot so zapisali, uslužbenci Medobčinskega inšpektorata in redarstva vedno znova opažajo, da se v naravi kopiči odlaganje raznih odpadkov.

Odloki o ravnanju s komunalnimi odpadki vseh občin, na območju katerih deluje Medobčinski inšpektorat in redarstvo, določajo obvezno vključitev v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, obvezno ločevanje odpadkov ter prepoved sežiganja odpadkov. Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadkom med drugim določa, da morajo povzročitelji te odpadke kompostirati ali pa jih oddajati izvajalcu javne službe.

"Zasledili smo, da je zelenega vrtnega odpada vedno več v naravi, predvsem na obrobju in v notranjosti gozdov. Ob vrtnem odpadu pa se slej ko prej pričnejo odlagati vsi ostali odpadki, od komunalnih, gradbenih, nevarnih. Običajno povzročitelji ta odpad odlagajo na tuja zemljišča. V skladu z Zakonom o varstvu okolja pa je lastnik zemljišča dolžan odstraniti odpadke, če se ne najde povzročitelj.

Priložena slika je iz gozda. Poleg bioloških in drugih komunalnih odpadkov leži PVC vreča, polna listja. Nedaleč stran je bila najdena še ena PVC vreča, v kateri je bila zemlja. Vsi vemo, da se PVC vreče ne bodo razgradile in bodo ostale v gozdu, razen če jih odkrijemo in jih bo moral odstraniti lastnik zemljišča," so ob tem zapisali ter pozvali vse občanke in občane: "zamislimo se nad našim početjem, nad tem, kako ravnamo z naravo in njenimi danostmi. Se vam zdi sprejemljivo, da se odpadki odlagajo, kjerkoli se komu zazdi? Na tuje zemljišče? Kako bi se počutili, če bi se odpadki odlagali na vaše zemljišče in bi jih vi morali odstranjevati?"

Zato pozivajo vse, da se potrudimo in z odpadki ravnajmo v skladu z zakonodajo, saj bo le tako naše okolje za nas in naše zanamce ostalo čisto ter neobremenjeno z nevarnimi snovmi, škodljivimi za zdravje.



Več v Gospodarstvo