Kulturno po prleško

Učenci POŠ Cvetka Golarja so bili navdušeni nad zanimivo predstavitvijo in milo zvenečimi prleškimi verzi. Posebej so jih pritegnile »künštne« prleške besede.

Prlekija-on.net, sreda, 4. marec 2020 ob 08:09

Na podružnični osnovni šoli Cvetka Golarja smo letošnji kulturni praznik obeležili malce drugače. Najprej smo se udeležili proslave v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Kulturnem domu Ljutomer - skupaj z matično šolo Ivana Cankarja Ljutomer. S prefinjenim prepletom različnih zvrsti kulture so nas presenetili učenci in njihovi mentorji. Tudi naši učenci so se predstavili z dvema pevskima točkama.

Po proslavi pa so nas obiskale članice Bralnega kluba Ljutomer in direktorica Splošne knjižnice Ljutomer - ga. Vesna Laissani; tako s knjižnico kot z bralnim klubom že nekaj let odlično sodelujemo. Članice bralnega kluba se z našimi učenci srečujejo na bralnih uricah. Tokratni obisk pa je bil malce drugačen. Gospa Jelka Vrbnjak nam je predstavila svojo zbirko prleških pesmi z naslovom Polenka. Na tenkočuten način nam je prestavila svojo otroštvo in življenje nekoč. Iz pesmi je bilo čutiti predanost in spoštovanje do svoje družine, domačega kraja, predvsem pa do matere, katera je tudi osrednji lik v njeni poeziji. Življenje in dogodke iz otroštva je prestavila s hudomušnimi temami in v pristni prleški govorici, kar pesmi še dodatno obogati. Predstavitev je z veliko občutka za naše junake povezovala in vodila ga. Vida Klun, naša nekdanja sodelavka.

Učenci so bili navdušeni nad zanimivo predstavitvijo in milo zvenečimi prleškimi verzi. Posebej so jih pritegnile »künštne« prleške besede. Tako smo se spet spomnili kako bogata je naša kulturna dediščina in kako lep ter raznolik je naš materni jezik.

Zapisala Nataša Magdič Kukolj, prof. slo. in zgo.



Več v Kultura in izobraževanje