Literarni večer z Anico Štuhec v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Anica svojo drago Prlekijo obiskuje že več kot 60 let, zato velik del svojih pesmi posveča tej lepi pokrajini in njenim prijaznim ter gostoljubnim ljudem

Prlekija-on.net, petek, 6. marec 2020 ob 18:09
Literarni večer v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Literarni večer v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

V Krajevni knjižnici Sveti Tomaž je v sredo, 4. marca, potekal literarni večer z Anico Štuhec ob predstavitvi njene prve pesniške zbirke Iz mojega srca. Izdala jo je v lanskem letu ob svojem 80. rojstnem dnevu in jo poklonila svojim bližnjim sorodnikom in prijateljem.

Anica Štuhec se je rodila leta 1939 v osrčju Prlekije, v mali vasici Lahonci, ki jo je že v zgodnji mladosti zapustila in odšla v uk v Maribor, kjer še danes živi z družino. Svojo drago Prlekijo obiskuje že več kot 60 let, zato velik del svojih pesmi posveča tej lepi pokrajini in njenim prijaznim ter gostoljubnim ljudem.

Pesmi so v prvi pesniški zbirki, kot sama pravi, »nastajale same od sebe v moji duši in morala sem jih zliti na papir«. Navdih zanje je dobila v težkem obdobju leta 2001, ko je na vse, kar ji je prišlo pod roke (zvezki, prazni listki, kartončki ...), zapisovala po večini otožne pesmi. Tem pesmim v zbirki dodaja še nekaj spominskih, družbenih in priložnostnih, zbirko pa zaključuje s šaljivimi pesmimi in aforizmi, ki na svojstven način opisujejo njeno vedro naravo ter ljubezen do sveta in življenja.

Tomaževska knjižnica je bila skoraj premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti in se srečati z Anico. V prijetnem in sproščenem pogovoru, ki ga je vodila Mateja Hržič, nas je popeljala v čas svojega otroštva in mladosti, ko je bilo življenje zares skromno in velikokrat težko. Anica je s svojo veselo naravo in voljo do življenja premagala mnoge ovire. Še danes se nostalgično spominja teh časov in nekaj teh spominov je delila tudi z obiskovalci literarnega večera.

Za lepo presenečenje, kot poklon in darilo Anici, so poskrbele ljudske pevke iz Svetega Tomaža. Njihova članica Helena Viher je uglasbila Aničino pesem Pri Svetem Tomažu in premierno smo jo lahko slišali v izvedbi ljudskih pevk. Za presenečenje vsem zbranim pa sta poskrbela tudi Anica in njen mož Janko, ki je raztegnil meh harmonike in vse zbrane sta skupaj pritegnila k prepevanju pesmi

N´ mau čez izaro. Pesnica sama je besedila nekaterih svojih pesmi zapisala na že znano melodijo ljudske pesmi, tako da smo slišali zapeto še njeno pesem Naš Janko.

Kljub lepim letom Anica Štuhec s svojo bistrostjo in živostjo nagovarja mnoge. Njen zvežčič je že poln novih, še neobjavljenih pesmi, zato se že spogleduje z mislijo po izdaji še ene pesniške zbirke. Rada pa bi zbrala in zapisala tudi svoje spomine. Ker je urednica prve zbirke, vnukova žena Andreja Bezjak, ki smo jo lahko na prireditvi tudi spoznali, verjamemo, da bo z njeno pomočjo nova zagotovo ugledala luč sveta.

Bernardka Viher,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje