Koronavirus: Dvanajst potrjenih primerov, prepovedali vse večje prireditve v zaprtih prostorih

Minister je podpisal prepoved za organizacijo večjih prireditev v zaprtih prostorih, saj je tveganje za prenos virusa zelo visoko

Prlekija-on.net, sobota, 7. marec 2020 ob 14:22
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

V Sloveniji je do danes bilo testiranih 785 oseb, potrjenih pa je 12 primerov okužbe z novim koronavirusom, so povedali na novinarski konferenci, kjer so izjavo podali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, direktorica NIJZ Nina Pirnat in Darko Čander z Ministrstva za zdravje. Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle Aleš Šabeder je danes podpisal tudi prepoved za organizacijo večjih prireditev v zaprtih prostorih, saj je tveganje za prenos virusa zelo visoko.

Minister je podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih, ki prepoveduje zbiranje ljudi na javnih prireditvah v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi, do prenehanja nevarnosti širjenja virusa. Tako je med drugim prestavljen tudi koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Štirje novi primeri so pri enem, ki je prišel iz daljšega potovanja iz Italije, drug je tesni kontakt zdravnika iz ZD Metlike, tretji je državljan, ki je prav tako potoval po tujini, po Avstriji, četrti pa je čez Italijo potoval v Španijo z družino. Vsi so v UKC-ju Ljubljana. Dva novoodkrita primera sta iz Maribora in Ljubljane, je povedala Nina Pirnat z NIJZ ter dodala, da je čas za sklic Sveta za nacionalno varnost, kar se bo zgodilo v prihodnjih nekaj dneh. Premier v odstopu Marjan Šarec je medtem na Twitterju zapisal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Vsi omenjeni primeri naj bi okužbo dobili v tujini oz. nato s tesnimi stiki s tistimi, ki so bili v tujini.

Celotno konferenco si lahko ogledate spodaj.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?




Več v Slovenija