S spominsko slovesnostjo so pri Mali Nedelji počastili spomin na ustreljene talce

Delegacija ZB za vrednote NOB Ljutomer in krajevne organizacije Mala Nedelja, je dan pred slovesnostjo položila cvetje k spomeniku v Senčarjevi grabi

Branko Košti, sobota, 7. marec 2020 ob 18:10
Spominska slovesnost pri Mali Nedelji

Spominska slovesnost pri Mali Nedelji

V nedeljo, 8. marca, bo preteklo 75 let od enega zadnjih grozodejstev nemškega okupatorja v Prlekiji, ustrelitve 19 talcev pri Mali Nedelji. Na kraju zločina, v Senčarjevi grabi pod malonedeljskim pokopališčem, stoji kamniti spomenik z vklesanimi imeni žrtev, katere so bile pripeljane iz ptujskih zaporov.

V spomin na ustreljene talce, je krajevna organizacije ZB za vrednote NOB Mala Nedelja, v sodelovanju z osnovno šolo in KS Mala Nedelja, 6. marca, v kulturnem domu pripravila spominsko slovesnost, katere so se udeležili domačini, člani domoljubnih in veteranskih organizacij, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in učenci osnovne šole, kateri so izvedli priložnostni glasbeni in recitacijski kulturni program. Program učencev so dopolnile še ljudske pevke Soside in ljubiteljska pesnica Milica Zmazek, članica literarne sekcije domačega kulturnega društva.

Slavnostni govornik na slovesnosti, predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin, je v svojem govoru obudil spomin na zadnje stoletje, v katerem se je slovenski narod moral boriti v treh vojnah in šele v tretji, leta 1991, uspel uresničiti stoletne sanje Slovencev, samostojno, neodvisno in suvereno Republiko Slovenijo.

Cvetje k spomeniku v Senčarjevi grabi je delegacija na čelu s predsednikom ZB za vrednote NOB Ljutomer Janijem Prajnerjem in predsednikom KO ZB Mala Nedelja Janezom Rudolfom, položila že dan pred spominsko slovesnostjo, saj se Jani Prajner slovesnosti v petek, iz opravičenega razloga, ni mogel udeležiti.



Več v Kultura in izobraževanje