V Slovenijo prispelo pol milijona zaščitnih mask, pošiljka s tremi milijoni pa je bila prevara

Obrambni minister Matej Tonin je povedal, da je dobava treh milijonov mask bila klasična prevara

Prlekija-on.net, četrtek, 19. marec 2020 ob 13:48
V Slovenijo je prispelo pol milijona mask

V Slovenijo je prispelo pol milijona mask

V skladišče civilne zaščite v Rojah so dopoldne dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Prevzeli so tudi 100.000, ki so jih zagotovile SŽ, 300.000, ki prihajajo iz Belgije, pa so tudi že naložene. "Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več", je še dodal minister.

Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

Obrambni minister Matej Tonin pa je podal nekaj pojasnil o dobavi treh milijonov mask prek Italije, o čemer se je govorilo v sredo in je dobava bila obljubljena za zvečer. Kot je Tonin povedal na novinarski konferenci, je pri tem šlo za očitno prevaro. V stiku z voznikom je bilo ministrstvo za gospodarstvo. Voznik je dejal, da bo okoli 14.30 včeraj na carini v Sežani, okoli 17.30 je javil, da je bil izpuščen s carine, okoli 18. ure je sporočil, da je bil na bencinski črpalki v Postojni in da bo zdaj zdaj v Ljubljani. "Od takrat naprej je bil vsakršen stik izgubljen in se ni več javljal," je povedal obrambni minister.

Tonin je takoj, ko je to izvedel, je govoril z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem, kateri se je nemudoma angažiral in ugotovili so, da gre za klasično prevaro: prevoza ni bilo, mask ni bilo, nikogar ni bilo na carini. Gre za podjetje Global Promet, ki ga vodi Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. Obljubljal je dobavo treh milijonov mask švicarskega proizvajalca. Direktor policije je zagotovil, da bo v naslednjih dneh in tednih prednostno postavil pregon tovrstnih zlorab in "vojnih dobičkarjev". "Dobra stran je, da država še ni nič plačala za te maske in vsaj državni proračun ni bil oškodovan," je ob tem še povedel Tonin.

Zaščitne maske prispele v skladišče CZ - 19. 3. 2020

V skladišče civilne zaščite je danes prispelo pol milijona zaščitnih mask. "Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več," je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo #covid19 #koronavirus

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 19. marec 2020


Več v Slovenija