Velikonočni prazniki bodo letos potekali povsem drugače

Letos bo zaradi epidemije blagoslov jedil na Veliko soboto potekal po televiziji oz. radiu

Prlekija-on.net, četrtek, 26. marec 2020 ob 08:34
Blagoslov jedil na Veliko soboto bo potekal po televiziji oz. radiu

Blagoslov jedil na Veliko soboto bo potekal po televiziji oz. radiu

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je vsem škofom posredovala navodila in predloge za obhajanje bogoslužja v času epidemije COVID-19. Na osnovi omenjenega dokumenta so slovenski škofje ordinariji na 23. redni seji Stalnega sveta SŠK, ki je 24. marca 2020 potekala po videokonferenci, sprejeli navodila za obhajanje velikonočnih praznikov v Sloveniji v času epidemije.

Škofje vabijo vernike, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljajo radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020.

Cvetna nedelja, 5. april 2020

Na Cvetno nedeljo, 5. aprila, bodo škofje obhajali bogoslužje v svojih stolnicah brez navzočnosti ljudstva. Župniki bodo sveto mašo obhajali v zaprti župnijski cerkvi, če je mogoče ob 10. uri (ko je prenos svete maše iz mariborske stolnice), brez navzočnosti ljudstva in brez somaševanja. Duhovniki bodo preko spleta, e-pošte in socialnih omrežjih župljane povabili k darovanju za mašne namene in vzdrževanje župnije z nakazili na bančni račun župnije.

Veliki četrtek, 9. april 2020

Na Veliki četrtek, 9. aprila, bo Krizmena maša prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile. Vsem župnikom (duhovnikom) se za ta dan izjemoma dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Umivanje nog, že dano na izbiro, se opusti. Po večerni sveti maši zvonovi utihnejo.

Veliki petek, 10. april 2020

Na Veliki petek, 10. aprila, bodo škofje oziroma stolni župniki v zaprtih stolnicah ob 18. uri brez navzočnosti vernikov opravili bogoslužje velikega petka. Bogoslužje bodo opravili sami in brez navzočnosti vernikov, v zaprti cerkvi, v najbolj osnovni in preprosti obliki (brez petja in prinašanja križa v procesiji). Na veliki petek se ne zvoni z zvonovi.

Velika sobota, 11. april 2020

Na Veliko soboto, 11. aprila, blagoslov in delitev ognja odpade. Škofje ordinariji določajo, da je zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji oz. radiu. Škofje tako vabijo vse vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na TV SLO 1 predvidoma ob 15.in 17. uri.

Župniki (duhovniki) ob 15. uri opravijo blagoslov jedil iz zaprtih župnijskih cerkva brez navzočnosti vernikov za vso župnijo in za vse podružnice. Verniki lahko doma sami spoštljivo blagoslovijo jedila.

Vstajenjske procesije letos odpadejo, zvonovi po velikonočni vigiliji lahko spet zvonijo.

Velika noč
Blagoslova jedil letos ne bo, kot smo ga vajeni

Velika noč, 12. april 2020

Na Veliko noč, 12. aprila, škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo molitev. Župniki ob 8. uri zvonijo z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika. Škofje bodo ob 10. uri v svojih zaprtih stolnicah darovali velikonočno sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Župniki (duhovniki) darujejo velikonočno mašo sami v svojih zaprtih župnijskih cerkvah brez udeležbe vernikov in brez somaševanja.

Velikonočni ponedeljek, 13. aprila 2020

Na Velikonočni ponedeljek, 13. aprila, bodo škofje oziroma stolni župniki v svojih zaprtih stolnicah darovali sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Duhovnik obhaja sveto mašo sam in brez navzočnosti vernikov v zaprti cerkvi. Če je to mogoče, izvede spletni prenos svete maše. Na velikonočni ponedeljek naj se odpovedo obiski (t. i. Emavs), da se prepreči nevarnost širjenja epidemije.

Bela nedelja oziroma nedelja Božjega usmiljenja, 19. aprila 2020

Na Belo nedeljo oz. nedeljo Božjega usmiljenja, 19. aprila, bodo škofje oziroma stolni župniki v svojih zaprtih stolnicah opravili sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Duhovnik opravi sveto mašo sam in brez navzočnosti vernikov v zaprti cerkvi. Če je to mogoče, izvede spletni prenos svete maše.

Vsa podrobna navodila najdete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje