Z invalidskim vozičkom po Afriki – tja nas Igor vabi z video potopisom

Pisatelju in učitelju Igorju Plohlu iz Lenarta, ki je zaradi nesreče paraplegik, so se uresničile sanje - lani je odpotoval v Afriko

Aleksandra Papež, nedelja, 5. april 2020 ob 12:58
Z domačini in Vesno Masten Gubeljak ter Nenadom Gubeljakom, foto: osebni arhiv

Z domačini in Vesno Masten Gubeljak ter Nenadom Gubeljakom, foto: osebni arhiv

Igorju Plohlu, pisatelju in učitelju iz Lenarta, ki je zaradi nesreče paraplegik, so se uresničile sanje - lani je odpotoval v Afriko. A potovati z invalidskim vozičkom ni kar tako, veliko priprav, poguma in moči je potrebne. A Igor verjame, da s trudom nobene sanje niso nedosegljive.

Lani je Igor Plohl od 26. aprila do 4. maja potoval po Afriki. »Želja odpotovati v Afriko je v meni tlela že zelo dolgo. Spomnim se, da sem v učbeniku za zemljepis v osnovni šoli zagledal veličastno fotografijo Kilimanjara in si zaželel biti tam.« se spominja Igor. Sicer pa Igor trenutno biva v Lenartu, v Mariboru pa opravlja poklic učitelja v bolnišnični šoli - podružnični šoli Osnovne šole Bojana Ilicha.

Igorjeve sanje o potovanju v Afriko so se uresničile s pomočjo oddaje Dan najlepših sanj, kamor ga je prijavila nekdanja soseda in prijateljica Pavla Potočnik Bela, ki je v Igorjevem stanovanju opazila precej afriških skulptur in predmetov ter tako izvedela za Igorjevo največjo željo, o potovanju v Afriko. »Mislim sem, da bom v oddaji predstavil svoje knjige, uresničile pa so se mi sanje, čisto nepričakovano

Njegovo potovanje je organizirala Vesna Glamočanin Tibaijuka, Slovenka, poročena v Afriki, ki tam z družino vodi turistično agencijo Pure Afro Travels. »Zaradi Vesne sem po Afriki potoval kot kralj.« se Igor s hvaležnostjo spominja Vesne in njene družine ter svoje dogodivščine. »Z namenom, da bi lažje razprli krila domišljije in vsaj v mislih odpotovali v lepe kraje, sem pričel s snemanjem potopisov prav v tem obdobju.« je zapisal Plohl.

Igor z domačini
Igor z domačini, foto: osebni arhiv

Na potovanju sta Igorja spremljala prijatelja Vesna Masten Gubeljak in Nenad Gubeljak. »Po pristanku na mednarodnem letališču v Tanzaniji smo ugotovili, da mojega vozička ni na letalu. Takrat me je zajela panika.« se spominja Igor, ki mu je nato letališko osebje priskrbelo izposojeni invalidski voziček, v slabem stanju, a Igor se, kljub temu, da mu je bil voziček premajhen, ni dal, nadaljeval je s potovanjem.

V video potopisu z naslovom Z invalidskim vozičkom v Afriko je Igor v prvem delu opisal priprave in dogodivščine na poti v severno Tanzanijo, v drugem pa doživetja v masajski vasi Olpopongi ter pretekli teden potopis strnil in zaključil še v tretjem videu. »V masajskih vaseh hiše gradijo ženske, prave junakinje so, njihov položaj je težji od položaja moških.« razlaga.

Prvi del video potopisa si lahko ogledate v videu. Na Youtube in Facebook profilu Igorja Plohla najdete še nadaljevanji in nekaj drugih krajših posnetkov Igorjeve pustolovščine (Lev Rogi v Afriki).

Igorja Plohla majhni in veliki poznamo po njegovem avtobiografskem literarnem junaku levu Rogiju, mladinski zgodbi Pustolovščine v Prlekiji in avtobiografskem romanu Ne domišljaj si!. Prva slikanica Lev Rogi - Sreča v nesreči je leta 2009 izšla pri Založbi Pivec. Lev Rogi najde srečo pa je nadaljevanje le-te. Tako so to srčno in opogumljajočo zgodbo v zvočno in video podobo ujeli v Knjižnici Lenart pretekli konec tedna:

NOV KONEC TEDNA, NOVA ZGODBA! Vztrajnosti nas uči preizkušnja leva Rogija v zgodbi Igorja Plohla "Lev Rogi najde srečo". Ostanimo vztrajni, srčni in nikoli ne obupajmo nad iskanjem svoje sreče. Prisluhnite!

Objavil/a Knjižnica Lenart dne Sobota, 04. april 2020


Več v Kultura in izobraževanje