Podjetje iz Slovenske Bistrice Sloveniji zagotavlja prepotrebno zaščitno opremo

Dobnik Trade doniral Zavodu Hrastovec zaščitno opremo v vrednosti preko 10 tisoč evrov

Prlekija-on.net, četrtek, 9. april 2020 ob 18:38
Donacija Dobnik Trade Zavodu Hrastovec

Donacija Dobnik Trade Zavodu Hrastovec

Anita Dobnik, direktorica podjetja Dobnik trade iz Slovenske Bistrice, se je skupaj s svojo sodelavko Sandro Tramšek, direktorico prodaje, čutila pozvano, da s svojim dolgoletnim znanjem in izkušnjami ter seveda poslovnimi povezavami doprinese k varnosti zdravstvenega osebja in Slovencev v času epidemije novega korona virusa.

Že takoj ob izbruhu novega korona virusa sta uvideli, da bo največja težava z zagotavljanjem zadostne količine kvalitetne osebne varovalne opreme. Predvsem zaščitnih mask je takoj zmanjkalo tudi v njihovih trgovinah Červa. Ko se je ob izbruhu epidemije pokazalo, da je pomanjkanje te opreme ključna težava tudi v slovenskem zdravstvenem sistemu, sta se zavezali, da tako zdravstvu, civilni zaščiti, vojski, policiji in predvsem državljanom zagotovita kvalitetne maske in ostalo opremo, po dostopnih cenah za vse. Higienske maske, ki so se začele pojavljati na slovenskem trgu imajo le redko priloženo deklaracijo, prodajajo jih celo brez računa, cene iz črnega trga pa so šle v nebo. Pogosto pa so kupci celo naplahtani in plačanih mask sploh ne dobijo.

Kot je občutila celo slovenska vlada, se je posla z maskami v tem času lotilo tudi precej vojnih dobičkarjev in prevarantov, zaradi tega sta bili Anita in Sandra še posebej pozorni in brez prespanih noči, dogovori s proizvajalci in tudi nekaterimi transportnimi podjetji se zaradi razlike v času, odvijajo v slovenskih nočnih urah, odločeni, da jima mora uspeti in v Slovenijo čim hitreje pripeljati kvalitetno in cenovno ugodno zaščitno opremo.

Ker že vsa leta za proizvodna podjetja prodajajo prav kvalitetne zaščitne maske, kombinezone in zaščitna očala, sta Anita in Sandra ob izbruhu krize nemudoma prevzele pobudo in vse sile napele k zagotovitvi za Slovenijo prepotrebne osebne varovalne opreme. Dobnik trade je že od leta 2012 s trgovinami in veleprodajo uradni zastopnik za češko blagovno znamko Červa, kar je bilo v tem primeru ključnega pomena.

Preko povezave s Červo, sta brez posrednikov vzpostavili poslovni odnos s kitajskim proizvajalcem, preverili material in naročili opremo, ki je že izdelana, opremljena s certifikati in tudi slovenskimi navodili, prva pošiljka pa je kot rečeno po pravi odisejadi že tudi prispela v skladišče v Slovenski Bistrici, od koder je na razpolago že tudi za prve kupce. Po številnih težavah z uvozom, pridobivanjem prevoznih dovoljenj, saj se vsaka ogrožena država bori za svoj kontingent te varovalne opreme, ponekod celo zasegajo takšen tovor, sta le uspeli najti pot in način za prevoz v Slovenijo. Ob tem je potrebno omeniti, da se je tovorni promet podražil za vsaj 400%, pa tudi prostora na trenutno izjemno redkih tovornih letih je zelo malo. Anita in Sandra se tako soočata s stalnim dogovarjanjem s prevozniki, ki seveda izkoriščajo nastalo stanje.

V Slovenijo je s pomočjo podjetja Dobnik trade v prvi fazi prišlo 2, 5 miljona uradno certificiranih in preverjenih troslojnih medicinskih in FFP2 mask, 10 tisoč zaščitnh kombinezonov, tri tisoč očal in 200 tisoč nitrilnih rokavic, prvotno namenjenih za zdravstvene ustanove, policijo, vojsko in ostala krizna žarišča. S prvo pošiljko teh materialov, ki je v Slovenijo prispela včeraj, so vsaj za nekaj časa omilili krizo s pomanjkanjem zaščitne opreme. V naslednjih dneh in tednih pa so na poti v Slovenijo že tudi preostale naročene količine omenjenih izdelkov za boj proti virusu Covid-19. Tako bi naj omenjena količina v Slovenijo prihajala vsak teden.

Z zaščitno opremo normaliziramo javno življenje v Sloveniji

Tudi po besedah predsednika vlade je normaliziranje javnega življenja pogojeno prav z zadostno količino zaščitne opreme. Kot pravi, se bo življenje začelo vračati v normalne tire, ko bo dovolj zaščitne opreme, ki bo odslej potrebna tudi v nekaterih službah, servisih in delih industrije. Obratovati bodo morali v novih razmerah, ki bodo postale »nova normalnost« in bodo trajale dokler ne bo učinkovitega cepiva ali pa vsaj zdravila za to bolezen.

Donacija Socialno varstvenemu zavodu Hrastovec

Prepotrebno osebno varovalno opremo v vrednosti preko 10 tisoč evrov, gre za zaščitne maske in kombinezone, očala ter zaščitna oblačila in obutev, pa je danes podjetje Dobnik Trade doniralo tudi Socialno varstvenemu zavodu Hrastovec, v katerem bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju. Donacijo je iz rok Anite Dobnik in Sandre Tramšek iz podjetja Dobnik Trade d.o.o. prevzela mag. Andreja Raduha, direktorica Zavoda Hrastovec. Ob tem je povedala: »Donacija podjetja Červa je izredno dragocena in prepotrebna za naše zaposlene v primeru pojava COVID-19 v našem zavodu, ko bi se morali soočiti z oskrbo in zdravljenjem okuženih stanovalcev. Našim stanovalcem želimo zagotoviti najboljšo možno oskrbo, zaposlenim pa ustvariti varno delovno okolje, saj se bodo vsakodnevno nesebično razdajali in pomagali, zato si zaslužijo ustrezno zaščitno opremo. V SVZ Hrastovec smo že večkrat javno pozvali, da ob pojavu virusa SARS-CoV-2 nimamo dovolj ustrezne zaščitne opreme, zato nam je donacija podjetja Červa toliko bolj pomembna, saj nam bo zagotavljala večjo varnost pri oskrbovanju naših stanovalcev. Izredno me veseli, da so v podjetju Červa dobrodušno odprli srca in s tem dokazali, da nas dobra dejanja povezujejo. Iskrena hvala!«

Anita Dobnik, direktorica podjetja Dobnik trade je predstavila svoje podjetje in razložila zakaj so se odločili za tokratno donacijo: »V našem podjetju Dobnik trade iz Slovenske Bistrice se že 20 let ukvarjamo s prodajo zaščitno varovalne opreme. Od leta 2012 pa smo uradni zastopnik blagovne znamke Červa, ki je pripomogla k temu, da je naš prodajni program še večji, do proizvajalcev pa tako dostopamo brez posrednikov. Ob izbruhu epidemije novega korona virusa smo zato bili že takoj v navezi z našimi proizvajalci na Kitajskem, kar je pomenilo, da je bil naš reakcijski čas od naročila do dobave lahko čim krajši.
Včeraj smo tako v Slovenijo pripeljali prvo pošiljko. Okrog 2.5 milijona različnih zaščitnih sredstev. Mask, kombinezonov, očal in rokavic. V takem tempu in s takimi količinami bomo nadaljevali vsak teden. Vsi artikli so uradno cetificirani, v naslednji pošiljki pa bodo pakirani že tudi v embalaži v slovenskem jeziku.
Za donacijo Zavodu Hrastovec smo se odločili, ker smo skupaj z direktorico zaznali akutno potrebo po teh materialih za zaposlene in varovance v pomembnem zavodu iz našega lokalnega področja, ki je žal pogosto preveč stigmatiziran in prezrt



Več v Gospodarstvo