V DSO Ljutomer devet novih okužb. Do danes je tudi 17 oseb ozdravelo.

Skupaj je v domu bilo pozitivnih 98 oseb, od tega 73 stanovalcev, 20 zaposlenih v domu in 5 zaposlenih iz ZD Ljutomer. Do danes je tudi 17 oseb ozdravelo. Po podatkih NIJZ so v občini Ljutomer do sedaj zabeležili štiri smrtne primere zaradi COVID-19.

Prlekija-on.net, četrtek, 16. april 2020 ob 10:17
Po podatkih NIJZ so v občini Ljutomer do sedaj zabeležili štiri smrtne primere

Po podatkih NIJZ so v občini Ljutomer do sedaj zabeležili štiri smrtne primere

V Domu starejših občanov Ljutomer so zadovoljni s tem, da vsak dan beležijo več ozdravelih, tako med stanovalci (v sredo 5), kot med zaposlenimi, so sporočili. V prihodnjih dneh pričakujejo prve sodelavce, da se vrnejo na delo. Kljub vsem ukrepom in vključitvi zdravstvenega kadra iz drugih zdravstvenih zavodov, tudi bolnišnice, pa število okuženih stanovalcev še vedno narašča (v sredo 9).

Skupaj je tako v domu na okužbo s koronavirusom bilo pozitivnih 98 oseb, od tega 73 stanovalcev, 20 zaposlenih v domu in 5 zaposlenih iz ZD Ljutomer. Do danes je tudi 17 oseb ozdravelo.

Največja žarišča ostajajo domovi za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru

Pri veliki večini, 80% oskrbovancev DSO, bolezen covid-19 poteka v blagi obliki


Ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb

V sredo so se v domu sestali s predstavniki Ministrstva za zdravje, MDDSZ, člani koordinacijske skupine, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj s strokovnim direktorjem dr. Danielom Grabarjem, prisotni so bili tudi zunanji strokovnjaki, med njimi doc. dr. Aleš Rozman iz UK Golnik.

Na sestanku so se dogovorili, da jim bodo tudi v prihodnje pri delu pomagali zdravniki in usposobljeni izvajalci zdravstvene nege z bolnišničnimi izkušnjami, po umirjanju zadev pa se bo dodatno osebje počasi umikalo in se bo delo vračalo v ustaljene tirnice. "Izpostavili smo, da je ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb, pri tem ji bo dom nudil vso možno podporo," so zapisali pri DSO Ljutomer.

Na sestanku se je direktor doma mag. Tomislav Nemec zahvalil za pomoč Splošni bolnišnici Murska Sobota in vsem, ki so jim v teh težkih trenutkih priskočili na pomoč. "Če že naši stanovalci ostajajo v domu smo vsaj uspeli doseči to, da se je vzpostavilo okolje po vzoru iz bolnišnice, s tem so tudi naši stanovalci dobili izboljšano zdravniško oskrbo. V diskusiji, kako se bomo v naslednjih dneh spopadli z zajezitvijo širjenja virusa, je sodeloval tudi doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., specialist pulmologije iz Univerzitetne klinike Golnik, v petek pričakujemo s strani stroke seznam aktivnosti, ki jih moramo izvesti," so še zapisali.

Vodenje bo prevzela druga diplomirana medicinska sestra s primernimi izkušnjami

Po odločitvi bolnišnice bo od jutri strokovno vodenje domskega bolnišničnega okolja prevzela druga diplomirana medicinska sestra s primernimi izkušnjami. Poleg njihovih domskih preostalih zaposlenih in kadra iz drugih zdravstvenih ustanov in bolnišnic se jim z današnjim dnem pridružuje pet prostovoljcev študentov medicinskih ved. Tudi za njih so priskrbeli primerno prenočitev. Sicer pa je v njihovo delo vključen zdravstveni kader iz Zdravstvenih domov Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona in Lendava ter iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Ptuj, za kar so jim hvaležni. Prisotni so se tudi seznanili, da je bil kontrolni bris pri dveh stanovalcih preseljenih v Biotermah pozitiven, oba sta sedaj v DSO Ljutomer.

Težave zaradi odsotnosti strežnega osebja, kar je povzročilo tudi težave pri čiščenju prostorov so zaenkrat odpravljene, saj so s pomočjo ministrstva uspeli pridobiti pomoč čistilnega servisa, zahvala pa gre tudi prostovoljcem Slovenske filantropije in drugim iz domačega okolja, ki so pri tem pomagali. Za nadaljnje čiščenje so prav tako pridobili pomoč še enega čistilnega servisa, še poročajo iz doma.

Štirje smrtni primeri v ljutomerski občini

Po podatkih NIJZ so v občini Ljutomer sicer do sedaj zabeležili štiri smrtne primere zaradi COVID-19.

Število smrti
Število umrlih po občinah bivanja na dan 14. 4. 2020 (vključene so občine s primerom smrti zaradi COVID-19), vir: NIJZ
Število smrti
Število umrlih zaradi COVID-19 po spolu in starostnih skupinah na dan 14. 4. 2020, vir: NIJZ
Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom znaša 1.248

V pomurski regiji se je število zabeleženih okužb povzpelo na 129, v podravski pa na 107




Več v Črna kronika