Med velikonočnimi prazniki reševali kravo, ki se je skotalila v prepad

Krava se je skotalila okoli 300 metrov v globino, gasilci pa so se dva dneva trudili, da so kravo živo in zdravo spravili nazaj v hlev.

Prlekija-on.net, petek, 17. april 2020 ob 19:44
Kravo jim je uspelo živo spraviti nazaj v hlev, foto: PGD Leskovec

Kravo jim je uspelo živo spraviti nazaj v hlev, foto: PGD Leskovec

Na velikonočno soboto in nedeljo so gasilci PGD Ledkovec imeli dvodnevno intervencijo, ko so v Velikem Okiču v Halozah, reševali kravo, ki se je skotalila v prepad. Za tehnično reševanje so bili aktivirani v soboto ob 19.16, izredno zahtevno in težko intervencijo pa so zaključili naslednji dan, na velikonočno nedeljo.

Kot je nenavadno reševanje opisal vodja intervencije in poveljnik PGD Leskovec Franci Mužerlin, so po transportu opreme in izdelavi sidrišč ob kravi izdelali podlogo na katero so položili in privezali kravo, katero so nato s pomočjo traktorske vitle potegnili na primernejši teren za preživetje in oskrbo. Dežurni veterinar je kravo oskrbel, nato pa so se skupaj odločili, kako bi kravo na zelo zahtevnem terenu dokončno spravili na hrib. Kot je povedal lastnik krave, Srečko Emeršič, ki je prav tako sodeloval pri reševanju, je krava na lep sončen dan, ko so na hlevu imeli odprta vrata, ušla, ko se je odpela z verige. Po njegovem se je krava skotalila vsaj 300 metrov v globino.

Vztrajali, da kravo živo spravijo iz prepada

Krava je bila v dobrem stanju, zato so naslednji dan naredili vse, da so kravo živo spravili nazaj iz prepada. "Marsikdo bi se odločil za prisilni zakol ali uspavanje, kar je najlažje narediti in jo mrtvo spravit z vitlo na breg. Ampak mi nikakor nismo hoteli sprejeti te odločitve in smo si zadali veliko težji izziv, da kravo živo in brez dodatnih poškodb spravimo iz prepada v hlev," je ob tem povedal Mužerlin.

Na zahteven teren je bilo potrebno prenesti opremo ter narediti posek drevja in grmovja po mestu vleke. Kravo so zavili v velike vreče, jo položili na izdelano podlogo in primerno zvezali saj je teren za vleko bil zelo strm in vmes ni smelo priti do dodatnega zategovanja ali popuščanja. Vleko a traktorsko vitlo je opravil izkušen traktorist Jožef Milošič. "Marsikdo tega ne bi bil sposoben opravit, kar je Jožef z lahkoto. Sama vleka je potekala dobro, nad pričakovanji," je povedal vodja intervencije, breme - živo kravo pa so vmes dodatno usmerjali z vrvmi. "Upamo si trditi, da se marsikdo iz ravninskega dela ne bi spustil v takšen podvig, saj 700 kg krava, res zelo zahteven nedostopen haloški teren ni ravno mala ovira," je še ob tem povedal Mužerlin, ki se je zahvalil celotni, več kot 20 glavi ekipi, ki je sodelovala: "Dokazali smo, da smo sposobni rešit še tako nenavadne in nevsakdanje naloge. Ekipa velik hvala!"

Poleg lastnika in vodje intervencije, so pri uspešni akciji sodelovali še Davorin Potočnik, Matija Medved, Boštjan Fošnarič, David Fošnarič, Renato Hvalec, Ana Hvalec, Katja Stoklas, Bogdan Šmigoc, Janez Belšak, Sašo Potrč, Peter Jagarinec, Aleš Milošič, Jožef Milošič, Timi Krajnc, Klemen Kozel, Miran Kozel, Robert Stebih, Andro Vidovič, Jernej Vidovič, Goran Korban in Mitja Mahorič ter dežurni veterinar Veterinarske ambulante Kri & za.

Na velikonočno soboto ob 19:16 smo bili aktivirani po potrebi tehničnega reševanja. V Velikem Okiču se je krava...

Objavil/a Pgd Leskovec dne Nedelja, 12. april 2020

Velikonočno reševanje krave drugi del. Včeraj smo dokončali reševanje krave, katera se je skotalila v prepad. Dan pred...

Objavil/a Pgd Leskovec dne Ponedeljek, 13. april 2020


Več v Črna kronika

Policija

V naselju vozil s hitrostjo 113 km/h

ponedeljek, 22. april 2024 ob 14:25