Po zaprtju tovarne sladkorja, težave z nabavo le-tega

Minister Dejan Židan je v Bruslju predstavil slovenske težave

Dejan Razlag, ponedeljek, 21. februar 2011 ob 18:154
Tovarna sladkorja Ormož

Tovarna sladkorja Ormož

Tako Slovenija, kot EU se zaradi vse večje nedostopnosti soočata s pomanjkanjem sladkorja. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je v Bruslju predstavil slovenske težave pri nabavi sladkorja, saj so posamezni proizvajalci hrane, ki pri svoji proizvodnji potrebujejo sladkor, v zadnjih dveh tednih javili, da imajo težave pri nabavi, pri čemer ni več problem samo cena, temveč tudi dosegljivost.

Slovenija je namreč s tem, ko je zaprla tovarno sladkorja, postala povsem odvisna od evropskega trga, zato minister Židan podpira zahtevo Portugalske po odprtju posebne kvote za uvoz nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji v višini 500.000 ton. S tem bi se namreč lahko bistveno izboljšale razmere v preskrbi s sladkorjem tako v EU kot v Sloveniji.

Za zaprtje tovarne sladkorja 38 milijonov evrov
Za Slovenijo rezultati nedavne reforme v evropskem sektorju sladkorja niso ravno ugodni, prav tako se ministru v tem trenutku zdi skoraj nemogoče, da bi pri nas ponovno uvedli proizvodnjo sladkorja, saj smo črpali denar za zapiranje te proizvodnje. Problem zapiranja proizvodnje v Sloveniji je bil po ministrovih besedah v tem, da je slovenski kmetijski prostor izgubil eno najbolj profitabilnih kultur in da tudi od zaprtja proizvodnje ni profitiral, saj so od 38 milijonov evrov, kolikor jih je bilo preko tega programa na razpolago, 35 milijonov evrov dobili tujci, ki so kupili slovensko tovarno sladkorja v Ormožu.



Več v Gospodarstvo