Finančna pomoč za kmete s potrjeno okužbo z virusom COVID-19

Višina finančne pomoči je na mesec enaka dejanskemu strošku v zvezi z nadomestitvijo dela na kmetiji, vendar ne več kot 80 % minimalne plače za delo s polnim delovnim časom

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2020 ob 16:32
Kmetje s potrjeno okužbo z virusom COVID-19, bodo dobili pomoč

Kmetje s potrjeno okužbo z virusom COVID-19, bodo dobili pomoč

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) je določil tudi začasni ukrep finančne pomoči zaradi nezmožnosti za delo kmeta zaradi epidemije.

Predmet pomoči je finančna pomoč za čas trajanja nezmožnosti za delo zaradi okužbe z virusom COVID-19, do katere je upravičen kmet, ki je na dan, ko mu je potrjena okužba z virusom COVID-19, v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi opravljanja te dejavnosti na podlagi 17. člena ali petega odstavka 25. člena ZPIZ-2.

Več o uveljavljanju finančne pomoči zaradi epidemije COVID-19 (nezmožnost za delo)

Višina finančne pomoči je na mesec enaka dejanskemu strošku v zvezi z nadomestitvijo dela na kmetiji, vendar ne več kot 80 % minimalne plače za delo s polnim delovnim časom.

Upravičenci lahko vlogo za dodelitev finančne pomoči vložijo na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, in sicer najkasneje v roku enega meseca od razglasitve konca epidemije. Prijavni obrazec za vlogo je objavljen na spletni strani, priložiti pa je treba tudi dokazila.



Več v Slovenija