Ustvarjalna mladenka v karanteni 18.298 km od doma

Aleksandra Verbošt iz okolice Lenarta je poučevanje na osnovni šoli zamenjala za življenje na Novi Zelandiji, kjer ji nikoli ni dolgčas

Aleksandra Papež, torek, 28. april 2020 ob 11:37
Aleksandra Verbošt, foto: osebni arhiv

Aleksandra Verbošt, foto: osebni arhiv

Aleksandra Verbošt, profesorica zgodovine, sociologije in magistrica inkluzivne pedagogike je do februarja letos poučevala na eni izmed mariborskih šol, nato pa se je odpravila na 18.298 kilometrov dolgo pot in poučevanje pri nas za eno leto zamenjala za življenje na Novi Zelandiji.

»Na Novi Zelandiji se tudi jaz vsak dan kaj novega naučim, spoznavam kulturo in način življenja. Že leta 2016, ko sem bila prvič tukaj, sem začutila, da je tudi tukaj moj dom, poleg rodnega Jurovskega Dola.« je zapisala Aleksandra, ki je leta 2016, zagledala oglas za varuško na Novi Zelandiji, pripravila prtljago in enostavno odpotovala.

Aleksandra Verbošt na plaži
Aleksandra Verbošt na plaži, foto: osebni arhiv

Prvotno domotožje in 12-urno razliko so premagala nova zanimiva znanstva in domačnost bivanja pri Katrin in njeni družini, ki prav tako izvira iz okolice Lenarta. Trenutno tudi na Novi Zelandiji vladajo stroga pravila in omejitve gibanja. »En kilometer od doma in nič več.« je zapisala Aleksandra, ki si je karanteno popestrila s kreativnostjo.

Oblikovala je posebno Facebook in Instagram stran »High 5! ZAME«, jo objavila 1. aprila, a ne kot za šalo, ampak z resnimi nameni.

Naslovnica projekta
Naslovnica projekta, foto: osebni arhiv

Z dnevnimi opomniki in nalogami razveseljuje otroke, mladostnike in njihove starše, ki s ponujenimi izzivi moralno in čustveno rastejo. 

Brezplačen program je namenjen samospoznavanju in preganjanju negativnih občutij, iskanju lastnih močnih področij ter spodbujanju radovednosti, organiziranosti in samostojnosti.

Aleksandra vsak dan pripravi novo nalogo, izziv in nestrpno čaka na Vaše odgovore - pobrskajte. Pripravlja pa tudi naloge v angleščini, za otroke po svetu.

Včasih potrebujemo samo opomnik... Danes naj nas na pot do uspeha pelje tale:

Objavil/a High 5 ZAME dne Torek, 28. april 2020


Več v Kultura in izobraževanje