V Vzgojni dom Veržej se vračajo mladi varovanci

V času epidemije so »nevidni« šolarji, ki se soočajo z različnimi stiskami, pogosto pozabljeni

Prlekija-on.net, torek, 28. april 2020 ob 11:48
V času epidemije so »nevidni« šolarji, ki se soočajo z različnimi stiskami, pogosto pozabljeni

V času epidemije so »nevidni« šolarji, ki se soočajo z različnimi stiskami, pogosto pozabljeni

V Vzgojni zavod Veržej, ki nudi dom 50 osnovnošolcem iz vse Slovenije, se kljub trajanju epidemije, postopno vračajo nazaj učenci. Za njimi je nekaj izjemno dolgih tednov. Marsikateremu otroku in njegovi družini dalj časa trajajoče skupno bivanje v domačem okolju lahko predstavlja precejšnjo obremenitev in otrok se predčasno vrne v zavod. V Vzgojnem zavodu Veržej, tako kot v številnih drugih varstvenih ustanovah, so na predčasno vrnitev otrok, le delno pripravljeni. Manjka jim predvsem zaščitne opreme, na kar so se med prvimi odzvali v Radenski in jim priskočili na pomoč.

V Veržeju bivajo fantje in dekleta, ki obiskujejo osnovno šolo od 1. do 9. razreda. Zaradi vedenjskih težav ali osebnih stisk, jih tja napotijo sodišča oz. centri za socialno delo. Neredko pride pobuda za odmik iz domačega okolja tudi s strani staršev ali samih otrok. V dom prihajajo zaradi najrazličnejših vzrokov - od izostajanja od pouka, beganja od doma, neprilagojenega, (avto)agresivnega ali samomorilnega vedenja, različnih konfliktov, vzgojne nemoči staršev/skrbnikov, vzgojne zanemarjenosti pa tudi zaradi kaznivih dejanj, izkušenj z drogo ali spolnih zlorab.

Vzgojitelji morajo imeti poleg strokovnega znanja v sebi veliko empatije do nameščenih otrok

Zavod otrokom nudi poleg osnovnošolskega izobraževanja in celodnevne oskrbe tudi veliko razumevanja, varnosti in čustvene opore, hkrati pa učenje meja, odgovornosti in dolžnost ter sprejemanje ustreznih vedenjskih vzorcev. Vsak posameznik lahko preko številnih interesnih dejavnosti, ki se izvajajo v domu najde tisto, v kateri uživa in razvija svojo samostojnost. Seveda imajo otroci, ki bivajo v zavodu svoje potrebe in želje. Poleg materialnih potreb je veliko tistih skritih, potopljenih v globinah srca. Otrok želi biti slišan, pa čeprav to včasih izraža na način, kateri ni najbolj sprejemljiv. A zato so tu zaposleni vzgojitelji, učitelji in vsi drugi, kateri morajo imeti poleg strokovnega znanja v sebi veliko empatije do nameščenih otrok. Le na ta način jim uspe vzpostaviti ustrezno vez in potrebno zaupanje z otrokom.

Ravnateljica OŠ Veržej, Marija Ferenc: "Življenje otrok, ki so nameščeni v vzgojni zavod je v času pojava koronavirusa, pred nas postavilo poseben izziv. Vzgojni zavodi smo bili na začetku popolnoma brez zaščitne opreme, v negotovi situaciji, kaj bo, če pride do okužbe."

Radenska donirala prepotrebno zaščitno opremo

Tako je bila večina otrok prve tedne pojava virusa v domačem okolju, saj so na ta način zmanjšali možnosti širjenja okužbe. Z vsemi otroki so vzpostavili pouk na daljavo. Z njimi učno delajo učitelji, vzgojitelji nudijo otrokom in staršem podporo na vzgojnem področju. A vendarle so se ponekod začele težave v družini, motivacija za šolsko delo pri nekaterih upada, želijo si vrnitve nazaj v zavod. "Poudariti je potrebno, da smo vzgojni zavodi edini polnodelujoči izobraževalni del šolskega sistema. Delo poteka naprej, seveda ob upoštevanju najstrožjih preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Preventivne ukrepe je težko zagotavljati brez ustrezne zaščitne opreme, katera pa je nujna, saj naši otroci prihajajo velikokrat iz nenadzorovanih okolij. Otrokom s ČVM ni lahko sprejeti drugačnega načina življenja. Ves čas jih navajamo na vse potrebne ukrepe. Otroci jih sprejemajo in upoštevajo, čeprav ni lahko. Rutina življenja in dela se postavlja na novo.

Podjetju Radenska smo zato izjemno hvaležni, da je z donacijo prepotrebne zaščitne opreme in svojih izdelkov še enkrat pokazalo svojo srčnost, dobrodelnost in družbeno odgovornost, z izvirnim sporočilom na maskah pa izvabilo otroški nasmeh, motivacijo za uporabo in prepričanje, da bomo virus kmalu premagali," je še ob tem povedala ravnateljica.

"Mladim moramo resne vsebine, kot je pomen samozaščitnega vedenja, približati na primeren način. Zato smo varovancem doma Veržej z navihanim sporočilom na zaščitnih maskah želeli povedati, da bo z odgovornim ravnanjem vseh nas na koncu vse v redu oziroma "orajt", kot pravimo v Ori. Vsak iskriv nasmešek, ki smo ga izvabili na obraze, je za nas posebno priznanje in potrditev, da smo na pravi poti," je povedal Primož Rok Puppis, vodja blagovne znamke Ora iz Radenske.



Več v Kultura in izobraževanje