Kmalu bo zaživel projekt Vaška hiša – središče povezovanja

Z oživitvijo vaške hiše bodo uredili vinsko klet, vaško sobo in zunanjo okolico, pristopili bodo k izvedbi dogodkov in predstavitev lokalne ponudbe na višjem nivoju

Prlekija-on.net, nedelja, 10. maj 2020 ob 12:10
Vaška hiša

Vaška hiša

Občina Starše trenutno ne razpolaga z ustrezno tehnično in drugo opremo, ki bi pripomogla k izvedbi informiranja, promocije in degustacije ter poizkušnje domačih produktov ter za izvajanje tematskih dnevov. V naselju Marjeta na Dravskem polju ima občina v lasti vaško hišo, ki ni naseljena. Tako so prišli na idejo, da bi hišo adaptirali in uredili s pomočjo evropskih sredstev. Z oživitvijo vaške hiše bodo uredili vinsko klet, vaško sobo in zunanjo okolico, pristopili bodo k izvedbi dogodkov in predstavitev lokalne ponudbe na višjem nivoju. Zaradi navedenega je nujna izvedba sanacijskih oz. vzdrževalnih del in nakup opreme za prostore ter ureditev zunanje okolice, saj se bo tako izboljšala notranja in zunanja vizualna podoba vaške hiše. Projekt so prijavili na 2. Javni poziv LAS Lastovica za sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Celotna ocenjena vrednost investicije znaša okoli 70.000 € (z DDV). V projektu bodo z Občino Starše, kot prijaviteljem projekta, sodelovali Turistično društvo Starše in Društvo Ajda Starše.

"Možnost za razvoj turizma v občini Starše vidimo v dodatni ponudbi na podeželju, ki vključujejo številne dejavnosti v smislu povezovanja, promocije in trženja lokalnih ponudnikov. V občini Starše imamo veliko društev in lokalnih ponudnikov, katere bi želeli povezati v skupno mrežo na enem prostoru in tako skupaj oblikovali skupno in komplementarno turistično ponudbo. Skozi povezovanje in sodelovanje bi si tako lahko pridobili tudi nova znanja, ideje in možnosti, kako obstoječe dejavnosti nadgraditi," je povedal župan Bojan Kirbiš. Glavni namen projekta »Vaška hiša - središče povezovanja« je, da se ustvari mreža lokalnih ponudnikov in društev ter da se zagotovi tudi prostor, ki bo pomenil središče njihovega povezovanja in promocije, kjer bodo lahko svoje izdelke in ponudbo promovirali na enem mestu, hkrati pa imeli tudi možnost skupnega povezovanja in razvoja celovite ponudbe. Povezovanje društev ter lokalnih ponudnikov je namenjena dvigu prepoznavnosti izdelkov in pridelkov podeželja, posledično pa se bodo oblikovale nove zaposlitvene možnosti na tem območju.

Na Občini Starše načrtujejo, da se bodo v letu 2020 delno izvedla gradbena dela. V letu 2021 se bo dokončala sanacija vaške hiše, kupila in vgradila se bo oprema, uredila se bo okolica hiše, pripravil se bo promocijski material, nato se bomo vsi skupaj veselili pomembne otvoritve.



Več v Kultura in izobraževanje