Kaj potrebuje slovenski pridelovalec kakovostne zelenjave za preboj na trg?

Posvet v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede

Prlekija-on.net, petek, 4. marec 2011 ob 18:422
Zelenjava

Zelenjava

Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave je v sodelovanju s Fakuteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ob strokovni pomoči KGZS včeraj organiziralo strokovni posvet, ki obravnava trenutno najbolj aktualno problematiko slovenskih pridelovalcev zelenjave.
Nizka stopnja samooskrbe, naraščanje uvoza zelenjave, slabo poznavanje integrirane pridelave med potrošniki, nizke odkupne cene pridelovalcev… so izzivi, s katerimi se srečujejo slovenski pridelovalci zelenjave. Posveta se je med drugimi udeležil tudi g. Branko Ravnik iz MKGP in g. Igor Hrovatič iz KGZS. Prihodnost slovenskega zelenjadarstva je predvsem v sodelovanju!

Posvet, na katerem se je včeraj zbralo več kot 140 predstavnikov stroke, trgovcev in pridelovalcev, je potekal v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Namen posveta je bil predvsem povezati pridelovalce zelenjave, stroko in odkupovalce zelenjave posebne kakovosti ter vzpostaviti medsebojni dialog, hkrati pa tudi podati koristne napotke pridelovalcem zelenjave za zagotavljanje zanesljive dobave zelenjave in uspešen nastop na trgu. Organizator želi s posvetom prispevati k ustvarjanju novih priložnosti sodelo­vanja in zastaviti smernice nadaljnjega razvoja pridelave zele­njave višje kakovosti. Udeleženci posveta so izmenjali mnenja in dobre prakse ter izpostavili osrednje probleme, s katerimi se srečujejo. Predstavljena so bila tako pričakovanja slovenskih končnih potrošnikov kot tudi slovenskih trgovcev. Da so veliki trgovci pripravljeni na vzpostavljanje dialoga, so z udeležbo na posvetu to tudi dokazali, in sicer so se posveta udeležili predstavniki Mercatorja in Engrotuša. Na posvetu je bila pripravljena tudi razstava zelenjave različne kakovosti, ki so jo udeleženci razvrščali v različne kakovostne razrede.

Slovenska pridelava zelenjave se danes sooča z mnogimi izzivi
Podatki kažejo, da se poraba zelenjave na prebivalca v Sloveniji v zadnjih letih povečuje. Leta 2000 je poraba zelenjave na prebivalca znašala 80 kilogramov, v letu 2009 pa 102 kilograma. Pri tem se je potrebno vprašati, kakšno zelenjavo najde potrošnik na prodajnih policah, še posebej zato, ker kažejo rezultati uradnih monitoringov v skoraj vsakem drugem vzorcu zelenjave ostanke pesticidov v sveži zelenjavi.

Stopnja samooskrbe z zelenjavo je v Sloveniji zelo nizka. V letu 2009 je znašala le slabih 38 %. Pridelava večine zelenjadnic za trg v Sloveniji po vstopu v EU upada, uvoz v Slovenijo pa se v nasprotju s tem strmo povečuje.

Eden izmed izzivov v Sloveniji je tudi ta, da se zelenjava pridelana v Sloveniji na žalost pogosto enači z zelenjavo iz tujine, saj potrošniki niso dovolj seznanjeni z razliko v kakovosti med slovensko in uvoženo zelenjavo. Zaradi dolgih transportnih poti je uvožena zelenjava zelo osiromašena vitaminov, hkrati pa je tudi dodatno obdelana s kemijskimi pripravki, zaradi česar je bolj obstojna, a tudi manj kakovostna. Hkrati pa tudi trgovski sistemi niso zainteresirani posebej pozicionirati slovenske integrirano pridelane zelenjave.

Generalni direktor direktorata za kmetijstvo na MKGP Branko Ravnik pravi, da se »ministrstvo zaveda pomena tega sektorja in pomena tega področja ter da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naredilo vse za dosego zastavljenih strateških ciljev: povečanje obsega pridelave zelenjave in zelišč v RS, povečanje tržnega deleža slovenske zelenjave in zelišč na trgu, povečanje konkurenčnosti pridelave zelenjave in zelišč v RS. Iskati moramo načine, kako povečati tržno pridelavo zelenjave v Sloveniji.«

Slovenci znamo pridelati dobro in zdravo zelenjavo. Zatakne se pri odkupovalcih zelenjave, saj so pritiski na ceno veliki. Slovenska zelenjava je sveža in je lahko na slovenskih prodajnih policah v manj kot 24 urah. Kljub temu posamezni domači pridelovalci zelenjave ne zmorejo pridelati in kontinuirano na trgu ponuditi zadostnih količin zelenjave.

Tudi rezultati raziskav na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede govorijo v prid slovenski zelenjavi iz integrirane pridelave. Temelj integrirane pridelave je dolgoročno ohranjanje zdravega okolja in s tem dobrih bivalnih razmer za živa bitja.

Osnovni cilji integrirane pridelave so pridelati svežo in okusno zelenjavo višje kakovosti ob upoštevanju naslednjih načel:
  • strokovno utemeljena uporaba gnojil,
  • zmanjšana uporaba pripravkov za varstvo rastlin,
  • prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin,
  • dovoljuje uporabo le dovoljenih pripravkov za varstvo rastlin,
  • vzpodbuja uporabo biotičnih pripravkov,
  • gnojenje poteka izključno na podlagi analize tal in potreb rastlin,
  • doseganje najmanjšega negativna vpliva na okolje, veliko pozornosti se posveča ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal, kolobarjenju, izboru odpornih sort/kultivarjev.
Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave je neprofitna organizacija, ki aktivno povezuje pridelovalce zelenjave in jim nudi pomoč na strokovnem področju in pri skupnem nastopu na trgu.  V združenje je trenutno vključenih več kot 180 članov iz vse Slovenije, ki se že vrsto let trudijo zagotoviti slovenskim potrošnikom svežo in okusno slovensko zelenjavo z integriranim načinom pridelave. Pod znamko Pikapolonica ponuja pestro paleto sveže in okusne zelenjave iz integrirane pridelave, izključno iz Slovenije. Združenje deluje že 11 let in še zmeraj usmerja svoje aktivnosti k izpolnjevanju naslednjih ciljev: promocija v Sloveniji pridelane zelenjave in pomoč članom.

Predsednik Slovenskega združenja za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave Stanko Volk je dejal »Potrošnike želimo prepričati, da obstaja v Sloveniji kakovostna ponudba zelenjave«.

Pri izvajanju aktivnosti promocije in informiranja javnosti pomagajo Slovenskemu združenju za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave sredstva iz ukrepa 133 Podpora skupinam proizvajalcev pri dejavnostih informiranja in pospeševanja prodaje za proizvode, ki so vključeni v sheme kakovosti hrane iz Programa razvoja podeželja RS 2007-2013, ki jih je konec leta 2010 združenje uspešno pridobilo. S tovrstnimi aktivnostmi želi združenje predvsem informirati ciljne javnosti o prednostih integrirano pridelane zelenjave ter hkrati spodbuditi končne potrošnike k uživanju slovenske in sezonske zelenjave. Poleg tega posveta bo združenje izvedlo v letu 2011 vrsto aktivnosti promocije in informiranja različnih javnosti (otroci, mladina, končni potrošniki, šole, vrtci…).

Organizator posveta verjame, da se lahko naredi korak naprej v pridelavi zelenjave z dobro organiziranostjo in jasno zastavljeno strategijo. Verjamemo v slovenske pridelovalce.

Za več informacij lahko obiščite spletno stran www.zelenjava-pikapolonica.si.


Več v Gospodarstvo