»Državni funkcionarji naj se testirajo na droge«

Predlog poslanske skupine SDS-a

Prlekija-on.net, sobota, 5. marec 2011 ob 22:553
Tako menijo pri poslanski skupini SDS, saj so vložili predlog zakona, po katerem bi se morali vsi državni funkcionarji enkrat letno po naključnem vzorcu obvezno testirati na prepovedane droge. V zadnjem letu je bilo namreč v slovenski javnosti in medijih objavljenih mnogo informacij, ki kažejo na uporabo prepovedanih drog med slovenskimi politiki.

Funkcionarji po tem zakonu so poslanci Državnega zbora, predsednika republike in vlade, ministri ter državni sekretarji. V SDS-u so prepričani, da ima javnost pravico vedeti, ali našteti pri opravljanju svoje funkcije niso pod vplivom prepovedanih drog ali v opijskem stanju.

Če test zavrneš, si pozitiven na droge
Predlagani zakon določa, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. Kdaj naj bi bil posamezni funkcionar testiran, po zakonu določa naključni žreb. Prepovedane droge po tem zakonu so rastline ali substance naravnega ali sintetičnega izvora, ki imajo psihotropne učinke ter lahko vplivajo na telesno ali duševno zdravje ali ogrožajo primerno socialno stanje ljudi in so opredeljene v zakonu, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. Če bi funkcionar test zavrnil, bi se štelo, da je izvid na prepovedane droge pozitiven.

Test bi opravljal Inštitut za sodno medicino. V ta namen bi bila tudi sestavljena posebna komisija za testiranje funkcionarjev na prepovedane droge s štirimi člani. V njej bi bili predstavnik Inštituta za sodno medicino, predstavnik organa, kjer opravlja funkcionar svojo funkcijo, predstavnik Društva novinarjev Slovenije ter predstavnik Združenja novinarjev in publicistov. Če iz poročila o toksikološki preiskavi izhaja, da je pozitivno na prisotnost prepovedane droge, predstojnik Instituta takoj obvesti predstojnika organa, kjer naključno izbrani funkcionar opravlja svojo funkcijo. Predstojnik o tem seznani funkcionarja, mu izda račun za stroške testiranja ter poročilo o izvedbi testiranja in rezultate objavi na svoji spletni strani.

Celoten predlog zakona lahko v celoti preberete tukaj.

Google nam to samodejno izpolni
Da se je v zadnjem času v medijih veliko pisalo o povezanosti naših politikov z drogami, nam pove tudi svetovno znan iskalnik Google. Če začnete v Googlovo iskalno polje vpisovati besedo "Pahor", se na seznamu predlogov za iskanje na prvem mestu izpiše niz "pahor kokain". Poskusite sami.

Težav z mamili po "Googlovo" pa nima le premier, podobno se izpiše tudi, če v Googlov iskalnik začnete vpisovati besedo "Kresal". Google vam ob tem samodejno ponudi možnosti "kresal kokain", "kresal mamila" in "kresal overdose".

Medtem, ko pa v Google začnete pisati "Janša", vam iskalnik kot prvi predlog prikaže "janša na motorju". Sicer so politiki vsi isti, ampak vseeno bolje veter v laseh, kot sledi drog v krvi.




Več v Slovenija