Avstrijci proti registraciji štajersko-prekmurskega bučnega olja

Avstrijska deželna delegacija se je odločila v Bruslju lobirati proti registraciji slovenskega izdelka kot geografsko označenega

Dejan Razlag, ponedeljek, 7. marec 2011 ob 13:079
Bučno olje

Bučno olje

Oljarji iz avstrijske Štajerske bi prepovedali štajersko-prekmursko bučno olje, saj so prepričani, da se hoče slovenska konkurenca okoristiti na račun njihove prepoznavne blagovne znamke. Avstrija ima namreč že 15 let zaščiteno geografsko poreklo svojega štajerskega bučnega olja, njeni pridelovalci pa se bojijo škodljivih posledic "nelojalne" konkurence iz Slovenije.

Razburjenje je povzročila odločitev Slovenije, ki si prizadeva v Bruslju zaščititi geografsko označbo štajersko-prekmursko bučno olje, združenje avstrijskih pridelovalcev Steirisches Kürbiskernöl g.g.A. pa je slovenski vlogi pri evropski komisiji že večkrat ugovarjalo, s pojasnilom da slovenska stran želi z zavajanjem kupcev pri imenu izdelka izrabiti avstrijsko blagovno znamko. Avstrijska deželna delegacija se je zato odločila v Bruslju lobirati proti registraciji slovenskega izdelka kot geografsko označenega.

Pristojne pri evropski komisiji želijo Avstrijci prepričati predvsem z dejstvom, da je avstrijsko štajersko bučno olje sto odstotno bučno olje, pridelano z domačimi semeni, medtem, ko naj bi pri izdelavi štajersko-prekmurskega bučnega olja bila uporabljena tudi semena, ki niso pridelana v Sloveniji.

Slovenski pridelovalci buč in bučnega olja, so nad odločitvijo Avstrijcev presenečeni ter so z njimi že večkrat poskušali najti skupen jezik, vendar naj bi omenjeni vedno znova postavljali nove zahteve. Tako bo končno odločitev glede uporabe imena štajersko-prekmurskega bučnega olja imela pristojna komisija v Bruslju.



Več v Gospodarstvo