Na državnem ocenjevanju kar 24 prleških gibanic

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice je prvo mesto zasedla Marija Žuman, v kategoriji tržni ponudniki pa Izletniška kmetija Na koncu vasi

Prlekija-on.net, sobota, 13. junij 2020 ob 20:08
Državno ocenjevanje prleških gibanic

Državno ocenjevanje prleških gibanic

Vsakoletno ocenjevanje prleških gibanic pridobiva na pomembnosti. Letošnje je postreglo z odličnimi rezultati in izjemno lepo razstavo, kar priča o tem, da marsikje pogosto v kuhinji zadiši po tej tradicionalni prleški sladici. O tem je prepričan tudi predsednik strokovne komisije Tomaž Vozelj, ki, kot je dejal, zelo natančno spremlja kulinariko in njene posebnosti na lokalnem parketu po Sloveniji. Navdušen je bil nad kakovostjo ocenjenih prleških gibanic, istočasno pa priznal, da ga je presenetilo veliko število prijavljenih v kategoriji ljubitelji prleške gibanice, še posebej mladih. Kar pet jih je bilo starih manj kot 17 let!

Tudi Jeleno Tramšek in Zdenko Tompa je nekoliko presenetilo število prleških gibanic, ki so bile pečene v okroglem lončenem pekaču, saj jih je bilo kar 14 pečenih na tradicionalen način.

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice je bilo ocenjenih 14 prleških gibanic, prva tri mesta so osvojili: 

  1. Marija Žuman,
  2. Majda Markovič,
  3. Karlo Marcinjaš.

V kategoriji tržni ponudniki je strokovna komisija ocenila 10 prleških gibanic, najboljše so tokrat spekli:

  1. Izletniška kmetija Na koncu vasi,
  2. Lončarstvo Žuman Saša s.p.,
  3. Flo cukeraj.

Zmagovalki v obeh kategorijah sta prejeli tudi okrogel lončeni pekač Lončarstva Žuman. 

Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala Marija Žuman, ki je za svojo prleško gibanico dobila najvišjo oceno, 19,0 točk (od možnih 20).

Konec junija bo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih prvič podelilo še certifikate Tradicionalna prleška gibanica tistim, ki so dosegli pogoje, določene s pravilnikom. Tradicionalna prleška gibanica se namreč peče v okroglem lončenem pekaču in na državnem ocenjevanju prleških gibanic ustreza visokim standardom kakovosti.

Razstava ocenjenih prleških gibanic bo na ogled tudi jutri, v nedeljo, 14. 6. 2020, med 10. In 11. uro v župnijskih prostorih v Križevcih pri Ljutomeru.



Več v Kultura in izobraževanje