Inšpektorica odredila prečrpavanje tekočine iz potoka nazaj v fermentor

Pod posušeno travo so našli skrite gasilske cevi, ki so bile na polje speljane od fermentorjev bioplinarne. Šlo je za namerno izlitje snovi na polje in v potok.

Prlekija-on.net, sreda, 17. junij 2020 ob 19:021
V potok so spuščali smrdečo črno tekočino, foto: Občina Lendava

V potok so spuščali smrdečo črno tekočino, foto: Občina Lendava

Zaradi smradu, ki se je ponovno širil iz območja bioplinarne, sta župan Občine Lendava Janez Magyar in medobčinski inšpektor Miran Doma v torek, ob 14.30, na terenu preverila izvor smradu. Najprej sta smrdečo snov opazila v potoku Kopica za bioplinarno. Vidne sledi namernega izlitja sporne snovi sta našla še na drugi strani ob bioplinarni na njivi pšenice, ki je bila posušena oz. ožgana, sporočajo iz občine. Župan Magyar je pod posušeno travo našel skrite gasilske cevi, ki so bile na polje speljane od fermentorjev bioplinarne. O ugotovitvah je obvestil policijo, ki je prišla na lokacijo. Prišli so tudi kriminalisti, ki so takoj pričeli s kriminalistično preiskavo. O izlitju smrdeče snovi v potok Kopica je župan obvestil tudi vodjo Sektorja območja Mure pri Direkciji za vode Antona Kusteca, ki je na teren poslal njihovega predstavnika in obvestil še pooblaščenega izvedenca za nevarna izlitja v vodotoke iz Sektorja območja Drave.

Občina Lendava si več čas prizadeva in aktivno vključuje vse pristojne institucije, da bi preprečila nadaljnje zlorabe v delovanju bioplinarne v Lendavi in širjenje smradu.

Izpuščali onesnažene snovi na bližnjo njivo in v potok

Na današnji novinarski konferenci pa so nato župan Občine Lendava Janez Magyar in medobčinski inšpektorat predstavili ugotovitve glede izlitja smrdeče snovi iz bioplinarne na bližnje kmetijsko zemljišče in v potok Kopica ter kronologijo dogodkov in prizadevanja Občine Lendava, da bi pristojne institucije lahko čim prej ukrepale.

Tako je na podlagi včerajšnje prijave s strani Občine Lendava lokacijo bioplinarne danes obiskala tudi pristojna državna inšpektorica z Ministrstva za okolje in prostor. Inšpektorskega ogleda sta se udeležila župan Magyar in medobčinski inšpektor mag. Tibor Hebar. Ugotovitve inšpekcijskega nadzora so, da so v bioplinarni brez dovoljenja in soglasja pristojnega državnega organa izpuščali onesnažene snovi na bližnjo njivo od koder se je ta stekala v potok Kopica.

Bioplinarna
V potok so spuščali smrdečo črno tekočino, foto: Občina Lendava

Inšpektorica odredila prečrpavanje tekočine iz potoka nazaj v fermentor

Že 19. maja 2020 je državna inšpektorica ob prisotnosti predstavnikov Občine Lendava ustno odredila prepoved vseh aktivnosti, dokler ne bodo dokončane analize snovi iz vseh šestih fermentorjev bioplinarne. Rezultati analize bi morali biti znani do konca tega tedna in na podlagi teh rezultatov se bodo lahko nadaljevala sanacijska dela in odstranitev digestata.

Upravljalci bioplinarne so, kot je bilo ugotovljeno včeraj, nezakonito izpuščali črno snov iz fermentorja bioplinarne, ki je močno onesnažila potok Kopica. Danes je inšpektorica tako med drugim odredila tudi prečrpavanje tekočine iz potoka nazaj v fermentor.

Občina Lendava močno obsoja nezakonito onesnaževanje in odločno zahteva ukrepanje pristojnih organov in pregon storilcev.



Več v Gospodarstvo