Zinka in njene vrtnice

Turnerjeve vrtnice so na odlični sončni legi nekaj posebnega, saj v času cvetenja dajejo zares bogato in veličastno podobo

Prlekija-on.net, nedelja, 28. junij 2020 ob 08:25
Zinka ob vrtnicah

Zinka ob vrtnicah

Na vinorodnem hribu - na Jelovškovem bregu, pri Moravskih Toplicah, ob vinotočih maja in junija se gotovo ustavi veliko pohodnikov, ki se fotografirajo s slikovito cvetočimi vrtnicami pri vinski kleti Turnerjevih v osrednjem delu tega vinskega območja. Gospodar Štefan in njegova žena Zinka iz Tešanovcev v občini Moravske Toplice namreč ob skrbi za vinograd z okrog 700 trsi sočasno pozornost posvečata tudi grmičastim in mnogocvetnim vrtnicam.

Kot smo izbrskali iz knjig, gre za angleške vrtnice z valovitimi cvetnimi listi v barvi cvetoče breskve in za belo bogato cvetočo vrtnico s previsnimi poganjki, ki izvira iz Nemčije. Kot se spominja Zinka, je z nakupom v eni od naših trgovin obe zasadila pred približno petimi leti. Bolj po naključju je izbrala odlično kombinacijo, ki zaradi ne preveč kričečih barv cvetov in umirjene zelene okolice v tem letnem času ponujata plemenit izgled.

Sogovornica pravi, da skrb za vrtnice ni zahtevna. Vsako pomlad jo z možem malo obrežeta, potem, ko mož opravlja pred boleznimi preventivno škropljenje na vinski trti, pa so zaščite deležne tudi vrtnice grmičaste oblike. Vinogradniki vedo povedati, da so cvetoče vrtnice zaradi hitre zaznave bolezni na vinski trti med goricami še kako dobrodošle, zato nanje prisega skoraj vsak vinogradnik. Toda Turnerjeve so na odlični sončni legi nekaj posebnega, saj v času cvetenja dajejo zares bogato in veličastno podobo.

Jože Žerdin



Več v Narava