Tujcema zaradi suma malomarnega širjenja virusa grozi denarna ali zaporna kazen

3. julija so z ljubljanske urgence klicali na policijo in prijavili sum, da sta dva državljana tuje države s prebivališčem v Sloveniji storila kaznivo dejanje prenašanja nalezljive bolezni in kršenja predpisov ali odredb.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. julij 2020 ob 12:59
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje

V ponedeljek je na izjavi za javnost o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodeloval govorec Vlade RS za Covid-19, veleposlanik Jelko Kacin. Kot je povedal, se je izkazalo, "da je epidemiološka slika poslabšana predvsem v tistih državah, ki so se odločile za izvedbo volitev. V tem trenutku to zlasti velja za Zahodni Balkan. V Srbiji se soočajo z eklatantnim poslabšanjem razmer, izredne razmere so razglasili tudi v Beogradu." Povedal je, da je Slovenija v preteklem vikendu končno uspela z uvedbo sistema vročanja karantenskih odločb neposredno na samih mejnih prehodih. "Po odločnih zavzemanjih Janeza Janše, da je ta ukrep nujno potreben, nam število vročenih karantenskih odločb dokazuje, da je Vlada RS ravnala pravilno," je omenil.

Aktivnih primerov je trenutno 195

V nedeljo opravili 530 testiranj in zabeležili 16 novih okužb


Med vikendom vročenih 1.213 karantenskih odločb

Kot je povedal, je v tem vikendu bilo vročenih 1.213 karantenskih odločb na šestih mejnih prehodih (z Republiko Hrvaško, z Republiko Madžarsko in na letališču Brnik). "Še enkrat poudarjam, Vlada RS je imela prav, ko je zahtevala, da je potrebno karantenske odločbe vročati na sami meji." V nedeljo so bili opravljeni tudi številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb, tako na področju Maribora, kot na področju Ljubljane.

"Posebej skrbijo tudi razmere v domovih starejših občanov, kamor je koronavirus ponovno vdrl. Na območju Kranja so pretekli petek koordinatorji sklicali sestanek, da pregledajo obstoječe stanje in ukrepe ter korake za naprej. Njihovo delo bi bilo lahko zgled tudi drugim domovom," je povedal ter dodal, da je zdravstveni inšpektorat v Mariboru pregledal 27 oseb s karantenskimi odločbami. Od tega je pri štirih ugotovil kršitev. V Ljubljani so vseh 34 pregledanih oseb našli na naslovu. "Ljudje se karantene v veliki meri držijo. Za tiste, ki se je ne držijo pa obstojijo sankcije."

Poudaril je še, da bo Vlada RS vztrajna pri tem, da zaostrimo nadzor nad izvajanjem karantene. "Pričakujemo, da bo inšpektorat prioritete svojega dela usmeril v to področje, saj je v tem trenutku ključno, da zamejimo vnos virusa iz tujine v Slovenijo in da preprečimo vdor v domove starejših občanov."

Tujcema grozi denarna ali celo zaporna kazen

Ob tem je Kacin omenil primer, da dvema tujima državljanoma s prebivališčem v Ljubljani, osumljenima širjenja okužbe z novim koronavirusom iz malomarnosti, grozi denarna ali zaporna kazen. Kot je opisal primer, so 3. julija z ljubljanske urgence klicali na policijo in prijavili sum, da sta dva državljana tuje države s prebivališčem v Sloveniji storila kaznivo dejanje prenašanja nalezljive bolezni in kršenja predpisov ali odredb.

Pri tem gre za 37-letno žensko, ki je bila že 20. junija obveščena, da je njen 40-letni zakonski partner okužen. Takrat mu je bila tudi odrejena karantena. Ženska je nato 3. julija klicala na številko 112 in potožila za bolečinami v trebuhu, ni pa povedala, da je njen mož okužen. Kljub vedenju, da obstaja možnost prenosa okužbe, s tem ni seznanila zdravstvenega osebja, ki je poskrbelo za prevoz na UKC Ljubljana. To je povedala šele po petih urah, je povedal Kacin ter pojasnil, da so nato še ugotovili, da je okuženi 40-letni partner kljub karanteni redno opravljal službo v večjem podjetju. Zoper oba sta bili podani prijavi, policisti pa so začeli z zbiranjem podatkov v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena denarna kazen ali do pol leta zapora. Če pa zaradi tega pride do najhujših posledic, smrti, je zagrožena zaporna kazen do 8 let oz. do 5 let zapora iz malomarnosti.

Ob tem je Kacin poudaril, da se - ne glede na omenjeni primer - večina ljudi vendarle drži karantene, sankcije pa so namenjene predvsem tistim, ki odločb ne upoštevajo. Pri zaostrovanju sankcij bo vlada vztrajala, je zatrdil in dodal, da bodo ugotovljene kršitve tudi del razprave na vladni večerni seji v razširjeni sestavi. Tema nocojšnje seje bo sicer državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu nalezljive bolezni ter o ukrepih za zajezitev drugega vala epidemije.



Več v Slovenija